Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Njemački parlament legalizirao kanabis za osobnu upotrebu

Od travnja 2024. godine, sve osobe starije od 18 godina moći će kod sebe imati 25 g kanabisa u javnosti, te 50 g u privatnom prostoru

  • Mixmag/Unsplash
  • 27 February 2024
Njemački parlament legalizirao kanabis za osobnu upotrebu

Njemački parlament dao je zeleno svjetlo novom zakonu koji će omogućiti svima starijima od 18 godina posjedovanje kanabisa za rekreacijsku upotrebu. Po novom zakonu, koji je Bundestag odobrio u petak 23. veljače, punoljetne osobe u Njemačkoj moći će pušiti kanabis u javnosti - s tim da će korisnicima biti dopušteno da kod sebe imaju 25 grama u javnim prostorima i 50 g u privatnim. Nova pravila kreću od 1. travnja, a BBC je izvijestio da će biti zabranjeno pušenje kanabisa u blizini škola i sportskih terena.

Do sad je posjedovanje kanabisa za rekreacijsku upotrebu u Njemačkoj bilo zakonom kažnjivo, iako izvješće ističe da policija nerijetko “zažmiri na pušenje u javnosti”. Prema novom zakonu, kanabis će se prodavati i uzgajati u ograničenim količinama od strane nekomercijalnih klubova članova nazvanih "socijalnim klubovima kanabisa". Članstvo će biti dostupno samo njemačkim stanovnicima, a konzumacija na licu mjesta neće biti dopuštena. Domaćima će biti zakonski dopušteno da posjeduju i uzgajaju do tri biljke, iako BBC napominje da “kafići legalnog kanabisa neće iznenada početi nicati diljem zemlje.”

Kako je narasla upotreba kanabisa među mladima, ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da želi ukloniti prihod s ilegalnih tržišta koja distribuiraju drogu i zaštititi korisnike od “kontaminiranog kanabisa”. Njemačka vlada planira procijeniti i pregledati utjecaj novog zakona, te nakon toga potencijalno legalizirati i prodaju kanabisa.

Load the next article
Loading...
Loading...