Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Izgleda da će Njemačka legalizirati kanabis

Istraživanje je pokazalo da bi njegova prodaja mogla donijeti njemačkom gospodarstvu 4,7 milijardi eura

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 23 November 2021

I dok Njemačka još uvijek usklađuje detalje oko nove koalicijske vlade, razgovara se i o legalizaciji kanabisa. Korištenje kanabisa u medicinske svrhe legalno je u Njemačkoj od 2017., ali ako prođe ovaj prijedlog zakona, kanabis bi mogao biti potpuno legaliziran za sve odrasle.

Očekuje se da će Socijaldemokrati, Slobodni demokrati i Zelena stranka uključiti promjenu pravila prodaje i upotrebe rekreacijske konoplje. Tri stranke trenutno su u raspravama o trosmjernoj koaliciji. U nedavnom izvješću ekonomista profesora Justusa Haucapa s Instituta za ekonomiju konkurencije (DICE), legalizacija prodaje kanabisa mogla bi pridonijeti gospodarstvu sa 4,7 milijardi eura, jer bi mogla uštedjeti novac za provedbu zakona, a uveo bi se i porez na prodaju kanabisa.

Osim toga, ankete pokazuju da bi se zbog zakona moglo stvoriti 27.000 novih radnih mjesta jer će model licencirane trgovine omogućiti vladi da prati kvalitetu proizvoda i uvede mjere za borbu protiv ovisnosti i maloljetničke upotrebe droga.

Glasnogovornik koalicije rekao je za Funke Mediengruppe: “Uvodimo kontroliranu distribuciju kanabisa odraslima za konzumaciju u licenciranim trgovinama. Time će se kontrolirati kvaliteta, spriječiti prijenos kontaminiranih tvari i jamčiti zaštita maloljetnika. Nakon četiri godine procijenit ćemo društveni učinak tog zakona.”

U listopadu je Luksemburg dopustio uzgoj i korištenje kanabisa; to je prva zemlja u Europi koja je u potpunosti legalizirala tu drogu.

Load the next article
Loading...
Loading...