Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Nova studija: tijekom pandemije porasla slušanost glazbe

Pretplatničke usluge za streaming glazbe porasle su za 51% tijekom pandemije

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 22 October 2021
Nova studija: tijekom pandemije porasla slušanost glazbe

Novo istraživanje pokazalo je da su obožavatelji glazbe slušali više glazbe tijekom pandemije COVID-19. Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI) objavila je novu studiju pod nazivom “Engaging With Music 2021” koja istražuje navike slušanja ljubitelja glazbe diljem svijeta. Studija je otkrila da je porasla količina vremena provedenog slušajući glazbu tijekom pandemije. IFPI je “glas glazbene industrije u cijelom svijetu” i predstavlja oko 8000 članova diljem svijeta.

Ovi se rezultati temelje na stavovima 43.000 obožavatelja glazbe iz 21 zemlje, što čini 91% globalnih prihoda na tržištu objavljene glazbe u 2020.

Na globalnoj razini, ljubitelji glazbe provode u prosjeku 18,4 sata svaki tjedan slušajući glazbu - to je jednako 368 trominutnih pjesama. Primjera radi, tijekom 2019. godine, glazba se slušala 18 sati tjedno.

IFPI je otkrio da je slušanje putem streaming servisa kao što je Spotify ili putem kratkih videozapisa kao što je TikTok glavni način konzumiranja glazbe.

Obožavatelji su naveli da su sloboda i autonomija koju pružaju streaming usluge jedan od najvećih razloga zašto je pretplata na usluge porasla za 51%, pokazalo je istraživanje. Ovaj porast u korištenju usluga audio-pretplate također je dijelom potaknut ulaganjem diskografskih kuća.

Pročitajte i ovo: Generacija Z otkriva glazbu kroz video igrice

68% ljubitelja glazbe također je izjavilo da su tražili određenu pjesmu barem jednom tjedno. Live streaming i glazba u igricama također su popularni kod svakog trećeg ispitanika koji je rekao da je gledao neki glazbeni live stream tijekom prošle godine. 65% ispitanika reklo je da će nastaviti gledati glazbene live streamove čak i kada koncerti postanu mogući nakon ublažavanja ograničenja uslijed pandemije.

43.000 anketiranih obožavatelja spomenulo je više od 300 žanrova; raspon je bio od južnoafrički gqoma do space disca – naglašavajući raznoliku prirodu glazbenih navika. Lokalizirani soundovi mogu se pripisati žanru koji se slušao diljem svijeta. Uz to je 65% ispitanika reklo je da su tijekom pandemije odvojili vrijeme da otkriju novu glazbu. Istraživanje je također pokazalo da je oko 87% ljudi reklo da im je glazba podigla raspoloženje, a 68% mladih od 16 do 19 godina reklo je da su ih izdanja njihovih omiljenih izvođača umirila.

“Istraživanje je pokazalo da obožavatelji ne samo da slušaju više glazbe, već i da iskorištavaju prilike da se uključe u nova, dinamična i impresivna glazbena iskustva”, rekla je u izvješću izvršna direktorica IFPI-ja Frances Moore.

“Potaknuto ulaganjem diskografskih kuća, nevjerojatno obilje i rast glazbe licencirane za streaming usluge pokreću ovaj angažman... Osim toga, glazba je obožavateljima pružila utjehu i pomoć kroz ova izazovna vremena.”

Cjelokupno istraživanje provjerite OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...