Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Apple Music povisio cijenu pretplate, kažu umjetnici će tako 'više zaraditi'

Raste i cijena YouTube Premiuma

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 29 October 2022
Apple Music povisio cijenu pretplate, kažu umjetnici će tako 'više zaraditi'

Apple Music i YouTube Premium podigli su cijenu mjesečne pretplate za korisnike. Apple Music sada košta 10,99 američkih dolara mjesečno za pojedince u SAD-u, što je povećanje od 1 dolara, dok je obiteljski plan za do pet osoba porastao sa 14,99 dolara na 16,99 dolara mjesečno. Godišnji plan porastao je s 99 dolara na 109 dolara godišnje. Apple kaže da će povećani troškovi za korisnike dovesti do povećanja zarade za umjetnike i tekstopisce. U izjavi koju je Apple poslao CNN-u stoji da je poskupljenje “zbog povećanja troškova licenciranja, a zauzvrat će umjetnici i tekstopisci zaraditi više za streaming svoje glazbe.”

Obiteljski plan YouTube Premiuma, koji dopušta korištenje za do pet članova obitelji s istom adresom, također je povećan, i to za pet dolara, pa sad stoji 22,99 dolara mjesečno.

Makroekonomski pritisci poput inflacije i ekonomske nesigurnosti uzrokovane geopolitičkim zbivanjima snažno pogađaju tehnološki sektor, pri čemu mnoge tvrtke traže načine za povećanje prihoda, pa tako primjerice Netflix uvodi pretplatu podržanu oglasima.

Ovo je prvo povećanje cijena koje je Apple Music donio od lansiranja 2015. Tvrtka također po prvi put podiže troškove pretplate za svoju Apple TV uslugu streaminga, koja je pokrenuta 2019. Spotify, tržišni lider, također navodno razmišlja o povećanju cijena, kako je izvijestio Music Business Worldwide. “Kad naši konkurenti povećavaju svoje cijene, to je stvarno dobro za nas jer, opet, s našim dubokim angažmanom koji imamo i najmanjim odljevom od bilo koje konkurencije, vjerojatno ćemo proći bolje”, rekao je izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek ovog tjedna analitičarima. Ek je također nedavno kritizirao antisemitske komentare Kanyea Westa, ali je rekao da će reperova glazba ostati na platformi jer njegova glazba “ne krši našu politiku”.

Load the next article
Loading...
Loading...