Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Sinéad O’Connor: odlazak irske pjevačice nezaboravnog glasa i pogleda

Njezin singl 'Nothing Compares 2 U' iz 1990., koji je napisao Prince, bio je svjetski hit

  • Mixmag/YouTube
  • 27 July 2023
Sinéad O’Connor: odlazak irske pjevačice nezaboravnog glasa i pogleda

U 56. godini preminula je Sinéad O'Connor. U priopćenju je njezina obitelj rekla: “S velikom tugom objavljujemo da je preminula naša voljena Sinéad. Njezina obitelj i prijatelji su shrvani i traže privatnost u ovom vrlo teškom trenutku.”

Irska glazbenica, koja je zakonski promijenila ime u Shuhada' Sadaqat 2021. nakon prelaska na islam 2018., ali je nastavila snimati, objavljivati i izvoditi glazbu pod svojim rođenim imenom, bila je najpoznatija po singlu 'Nothing Compares 2 U' iz 1990. Pjesmu je napisao Prince, a postala je svjetski hit, zauzevši vrhove ljestvica u 13 zemalja na četiri kontinenta. Proglašena je svjetskim singlom broj jedan 1990. godine od strane Billboard Music Awardsa.

Izdala je 10 studijskih albuma u svojoj desetljećima dugoj karijeri, od svog prvijenca 'The Lion and the Cobra' iz 1987. do LP-ja 'I'm Not Bossy, I'm the Boss' iz 2014. 'The Lion and the Cobra' sadržavao je singlove 'Tears from the Moon' i 'Troy' koji su oba zaradili nominacije na International Dance Music Awards za Best Progressive House/Trance stvar. Prvi hit broj 1 na World Dance/Trance Top 20 singlova, a remake potonjeg iz 2002. pod nazivom 'Troy (The Phoenix from the Flame)' zauzeo je visoko mjesto među svjetskim dance ljestvicama, uključujući i mjesto u Top 10 na US Dance Clubu Ljestvica pjesama.

Godine 1991. odbila je nagradu GRAMMY, objasnivši: “Kao umjetnici, vjerujem da je naša funkcija izraziti osjećaje ljudske rase – uvijek govoriti istinu i nikada je ne skrivati iako djelujemo u svijetu koji ne voli zvuk istine. Vjerujem da je naša svrha inspirirati i, na neki način, voditi i liječiti ljudsku rasu, čiji smo svi ravnopravni članovi. One [nagrade] uglavnom odaju priznanje komercijalnoj strani umjetnosti. Najviše poštuju materijalnu korist jer je to glavni razlog njihovog postojanja. I one su stvorile veliko poštovanje među umjetnicima za materijalnu korist - time što su nas častili i uzdizali kada to postignemo, ignorirajući, uglavnom, one od nas koji to nismo učinili.”

Glasno je prosvjedovala i protiv zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi. Godine 1992. dospjela je na naslovnice diljem svijeta tijekom nastupa u američkoj emisiji Saturday Night Live jer je poderala fotografiju pape Ivana Pavla II. i uzvikivala “borite se protiv pravog neprijatelja!” Taj je potez bio jako štetan za njezinu karijeru mainstream umjetnice, dobio je brojne kritike, zahtjeve da se ispriča katolicima, zabranjeno joj je pojavljivanje na NBC-u i izviždana je s pozornice na koncertu u čast Boba Dylana u Madison Square Gardenu dva tjedna kasnije, ali u posljednjih godina mišljenje se promijenilo nakon što je skandal o seksualnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi došao pod istragu, uključujući vatikansku izjavu pape Franje 2021. u kojoj je rekao da "osjeća bol" i da se nada "putu iskupljenja" nakon otkrića.

O’Connor je najavila planove za povlačenje iz glazbene industrije 4. lipnja 2021., prije objavljivanja planiranog konačnog albuma 'No Veteran Dies Alone' 2022. Podijelila je izjavu u kojoj stoji: “Ovim najavljujem svoje povlačenje s turneja i rada u diskografskom poslu. Ostarila sam i umorna sam. Dakle, vrijeme je da objesim svoje resice na bradavicama, jer sam zaista dala sve od sebe. NVDA u 2022. bit će moje posljednje izdanje. I više neće biti turneja ni promocija.” Povukla je izjavu tri dana kasnije, 7. lipnja nakon što je dobila "zapanjujuću podršku", nazvavši tu objavu "reakcijom trzanja koljena". Planirano izdanje albuma ‘No Veteran Dies Alone’ za 2022. nekoliko je puta odgađano i još nije izašlo.

Imala je četvero djece. Njezin sin Shane umro je prošle godine u dobi od 17 godina.

Load the next article
Loading...
Loading...