Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Dub pionir Lee "Scratch" Perry preminuo u 85. godini

Scratch je popularizirao reggae korijene, radeći zajedno s Bobom Marleyjem i The Wailersima

  • Mixmag I Foto: Mixmag i Seasplash press
  • 30 August 2021
Dub pionir Lee "Scratch" Perry preminuo u 85. godini

Dub i reggae legenda Lee “Scratch” Perry preminuo je u 85. godini. The Jamaica Observer podijelio je vijest da je rano jutros preminuo u bolnici Noel Holmes u gradu Lucei.

Poznat po svom radu s reggae zvijezdama kao što su Bob Marley i The Wailers, Scratch je bio ključna osoba u popularizaciji jamajčanske glazbe u cijelom svijetu. Pionir dub glazbe 1970-ih, Scratch remiksima i eksperimentiranjem u studiju transformirao roots reggae, utječući na stvaranje više žanrova plesne glazbe.

Perry je započeo svoju karijeru prodajom ploča kroz što se povezao sa Studio One labelom, poznatim i kao "Motown of Jamaica". Godine 1968. Perry je osnovao vlastitu izdavačku kuću Upsetter Records i na kraju osnovao bend The Upsetters. Na kraju je izgradio studio u svom domu, nazvan Black Ark, s novom kreativnom kontrolom te je počeo producirati artiste kao što su Bob Marley, The Wailers, Heptones i Junior Byles. Scratch je nastavio razvijati dub zvuk tijekom cijele svoje karijere, osvojivši nagradu Grammy za najbolji album ('Jamaican E.T') 2003. a surađivao je sa zvijezdama kao što su Keith Richards, The Orb, The Clash i Beastie Boys.

Dokumentarni film o njegovom životu, koji je režeirao Benicio Del Toro, debitirao je 2011. na SWSX filmskom festivalu.

Predsjednik Jamajke Andrew Holmes izrazio je sućut na Twitteru, podijelivši: “Moja duboka sućut obitelji, prijateljima i obožavateljima legendarnog producenta i pjevača, Rainforda Hugha Perryja OD, poznatog kao Lee “Scratch” Perry. Perry je bio pionir u razvoju dub glazbe 1970-ih svojim ranim usvajanjem studijskih efekata za stvaranje novih instrumentala postojećih reggae pjesama. Bez sumnje, Lee Scratch Perry ostat će zauvijek upamćen po svom izuzetnom doprinosu glazbenom bratstvu. Neka njegova duša počiva u miru.”

Lee “Scratch” Perry nastupao je i u Hrvatskoj, u zagrebačkom The Garden Breweryju kao i na 17. Seasplash festivalu.

Load the next article
Loading...
Loading...