Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Prodaja kazeta u Velikoj Britaniji dosegla najvišu razinu u 20 godina

Nakon desetljeća dosljednog rasta, podaci iz BPI-ja otkrivaju da je prodaja porasla za 5,2 posto u 2022. — najviše od 2003.

  • Mixmag I Foto: Dmitriy Demidov/Unsplash
  • 21 April 2023
Prodaja kazeta u Velikoj Britaniji dosegla najvišu razinu u 20 godina

Prodaja kazeta u Velikoj Britaniji dosegla je najvišu razinu od 2003., nakon 10 uzastopnih godina rasta. Prema podacima koje je analizirao British Phonographic Institution (BPI), prodaja je porasla za 5,2% u 2022., a najpopularnije prodane kazete bile su 'The Car' grupe The Arctic Monkeys i 'Harry's House' Harryja Stylesa. Ostali izvođači koji su ušli među 10 najboljih su Central Cee, sa svojim albumom '23', Robbie Williams sa 'XXV' i Machine Gun Kelly sa 'Mainstream Sellout'.

Komentirajući izvanredan rast prodaje ovog formata, Sophie Jones, glavna direktorica za strategiju i izvršna direktorica BPI-ja rekla je: “Za mnoge od nas dok smo odrastali, kazete su bile format na kojem smo slušali svoje omiljene izvođače. Stoga je ohrabrujuće što je ovaj nekoć jako voljeni format ponovno u modi, čak iako je još uvijek mali dio ukupne glazbene potrošnje. Poput vinila, brojni suvremeni umjetnici toplo prihvaćaju kazetu kao još jedan način da dopru do publike, a ponekad im je to čak pomoglo da postignu album broj 1,” nastavila je i zaključila: “Iako je streaming daleko vodeći format, obnovljena popularnost kazeta i vinila naglašava stalnu važnost fizičkog tržišta i mnoge načine na koje fanovi moraju konzumirati glazbu.”

Rast prodaje dolazi usred ponovnog porasta popularnosti fizičkih glazbenih formata. Prodaja vinila nastavila je rasti u popularnosti, prestigavši igrice za Playstation, DVD-ove i CD-e kao drugi najpopularniji oblik fizičkih formata zabave u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine.

Drew Hill, direktor odjela Proper Music Group i potpredsjednik distribucije u Utopia Music rekao je: “Iako kazete čine samo mali postotak tržišta albuma u Velikoj Britaniji, kontinuirani rast formata tijekom posljednjeg desetljeća govori o stalnoj potražnji obožavatelja za bezbroj načina kako slušati, sakupljati i cijeniti glazbu. Živimo u zlatnoj eri izbora, u kojoj obožavatelji glazbe traže od izdavača i umjetnika da ponude širok spektar fizičkih opcija koje nadopunjuju digitalni streaming.”

Load the next article
Loading...
Loading...