Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Psilocibin i MDMA odobreni za medicinsku upotrebu u Kanadi

Trebali bi pomoći pacijentima koji pate od 'po život opasnih psihičkih bolesti'

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 10 January 2022
Psilocibin i MDMA odobreni za medicinsku upotrebu u Kanadi

Kanada je izmijenila savezne propise te je od sada pacijentima koji pate od po život opasnih mentalnih bolesti dozvoljeno liječenje MDMA-om i psilocibinom. Ta aktivna psihodelična kemikalija pronađena u nekim gljivama godinama je ispitivana i testirana, a sada je odobrena za uporabu “izvan palijativne skrbi” u Kanadi, gdje je prije bila dopuštena samo u “palijativnim okolnostima”. I psilocibin i MDMA također bi mogli biti odobreni za redovnu uporabu ako im ministar zdravlja odobri zakonsko izuzeće. Pacijenti koji pate od mentalnih bolesti tako će moći dobiti oba lijeka kroz Program posebnog pristupa koji pruža pomoć onima kojima je dosadašnja terapija neprikladna ili nije djelovala. Prema liječnicima, MDMA i psilocibin će biti dopušteni za uporabu samo “na kontrolirani, individualizirani način i pod konvencionalnim nadzorom.”

Prijedlog za korištenje MDMA-a i psilocobina dat je još 2020. godine, dugo se o njemu raspravljalo te je napokon prihvaćen. “Pojavili su se znanstveni dokazi koji podupiru potencijalnu terapijsku primjenu nekih zabranjenih droga, posebno onih psihodeličnih kao što su MDMA i psilocibin”, navodi se u službenom priopćenju kanadske vlade. U priopćenju koje je objavio The Canada Gazette, također se dodaje da je “status mentalnog zdravlja Kanađana loš”. Osim toga, utvrđeno je i da su “postojeće mogućnosti liječenja mnogih poremećaja mentalnog zdravlja ograničene, relativno neučinkovite i/ili popraćene negativnim nuspojavama.”

Bit će to prekretnica u kanadskoj medicinskoj povijesti i pružit će bolje informacije zemljama diljem svijeta koje bi ih mogle slijediti u narednim godinama.

Pročitajte i ovo: Psy festivali i psihodelično iskustvo - kako do idealnog seta & settinga

Load the next article
Loading...
Loading...