Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Rajski plin postaje ilegalan, kazna i do 14 godina zatvora

Kome je više do smijeha...

  • Mixmag/KIndel Media - Pexels
  • 11 September 2023
Rajski plin postaje ilegalan, kazna i do 14 godina zatvora

Dušikov oksid, poznat i kao plin za smijanje ili rajski plin, trebao bi biti kategoriziran kao droga klase C i zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu do kraja 2023. godine, potvrdila je britanska vlada. Opskrba dušikovim oksidom za kreativnu upotrebu trenutno je zabranjena, ali posjedovanje nije.

Klasifikacija će značiti da se oni koji budu uhvaćeni u proizvodnji ili prodaji dušikovog oksida mogu suočiti s kaznom do 14 godina zatvora, a ako budu uhvaćeni u posjedu mogli bi dobiti kaznu do dvije godine. Vlada nastavlja sa zabranom, unatoč tome što Neovisno savjetodavno vijeće za zlouporabu droga savjetuje protiv zabrane, upozoravajući da bi kazna bila nesrazmjerna šteti koju ta supstanca uzrokuje.

Zlouporaba dušikovog oksida povezana je sa zdravstvenim problemima uključujući oštećenje živaca i kralježnice. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je: “Čistimo svoje ulice i borimo se protiv asocijalnog ponašanja. Oni u nezakonitom posjedu mogli bi se suočiti s do dvije godine zatvora ili neograničenom novčanom kaznom.” Ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman izjavila je: “Britanskom narodu je dosta mladih ljudi koji zlorabe droge na javnim mjestima i za sobom ostavljaju sramotan nered koji drugi moraju počistiti. Ranije ove godine premijer i ja najavili smo nultu toleranciju prema antisocijalnom ponašanju i to je ono što ispunjavamo. Ako vas uhvate da koristite 'plin za smijanje' kao drogu, mogli biste dobiti pozamašnu novčanu kaznu ili se suočiti s kaznom zatvora.”

Legitimna uporaba dušikovog oksida, primjerice u medicini ili ugostiteljstvu, bit će i dalje dozvoljena.

Load the next article
Loading...
Loading...