Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Spotify postaje prvi servis za streamnig glazbe koji ima preko 200 milijuna pretplatnika

Vijest dolazi nekoliko dana nakon što je tvrtka najavila otpuštanje 6% svojih radnika

  • Mixmag I Foto: Alexander Shatov/Unsplash
  • 2 February 2023
Spotify postaje prvi servis za streamnig glazbe koji ima preko 200 milijuna pretplatnika

Spotify je upravo postao prvi servis za streamnig glazbe s preko 200 milijuna plaćenih pretplatnika, točnije, zaključno s 31. 12. 2022., ima ih 205 milijuna. Time obilježava porast od 14% u odnosu na prethodnu godinu, kako je navedeno u objavi o godišnjoj zaradi, izvještava The Verge. Streaming usluga također je zabilježila skok u broju ne-premium pretplatnika, s ukupnim mjesečnim aktivnim korisnicima (MAU) koji su porasli za 20%, na 489 milijuna, nadmašivši očekivanja tvrtke.

Vijest o rekordnom broju premium pretplatnika dolazi svega nekoliko dana nakon što je Spotify objavio da otpušta oko 600 članova osoblja, otprilike 6% svoje radne snage, slijedeći trend velikih otpuštanja u tehnološkoj industriji.

U svom punom financijskom sažetku, tvrtka je objavila operativni gubitak od 231 milijun eura u ovom tromjesečju, iako je ta brojka manja od njezinih očekivanja o operativnom gubitku od 300 milijuna eura. Smatra se da je gubitak potaknut time što Spotify daje prednost rastu nad profitom jer nastavlja dominirati tržištem. Ključni doprinos njegovim gubicima bile su agresivne akvizicije audio sadržaja, osobito s platformama povezanim s podcastom, izvještava Music Business Worldwide.

Brojke premium pretplatnika Spotifyjevih konkurenata, posebice Apple Musica i Amazon Musica, ne objavljuju se uvijek javno, ali brojke koje je donio Music Ally sugeriraju da je Apple Music imao oko 60 milijuna plaćenih pretplatnika, a Amazon Music 55 milijuna prema zadnjem prebrojavanju.

Load the next article
Loading...
Loading...