Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Izgleda da i štakori vole plesati na 140 BPM-a

Znanstvenici su otkrili da su se glodavci prilično entuzijastično kretali uz glazbu od 120-140 BPM-a

  • Mixmag I Foto: TAMBAKO THE JAGUAR
  • 21 November 2022
Izgleda da i štakori vole plesati na 140 BPM-a

Što kažete na jedan štakorski rejv? To možda i nije tako nemoguće s obzirom na rezultate nedavnog istraživanja u sklopu kojeg su znanstvenici otkrili da kada se pušta glazba, štakori mogu primijetiti ritam i kimati glavom u taktu. Studija Sveučilišta u Tokiju, objavljena u časopisu Sciences Advances, također je otkrila da su, slično kao i ljudi, bili sinkroniziraniji kada je glazba svirala između 120 i 140 BPM.

Uređaji opremljeni akcelerometrima, tehnologijom koja detektira kretanje u telefonu, postavljeni su na glavu štakora kako bi proučavali njihove reakcije na glazbu. Znanstvenici su štakorima puštali pjesme raznih žanrova i tempa, među ostalim i Mozarta, Lady Gagu, Maroon Five, Michaela Jacksona i Queen.

U izjavi, Hirokazu Takahashi, izvanredni profesor s Graduate School of Information, je otkrio: “Štakori urođeno - to jest, bez ikakve obuke ili prethodnog izlaganja glazbi - sinkronizaciju otkucaju najjasnije unutar 120-140 otkucaja u minuti; isto je i kod ljudi. Glazba snažno djeluje na mozak i ima duboke učinke na emocije i kogniciju”, objasnio je. “Kako bismo učinkovito koristili glazbu, moramo otkriti neuralni mehanizam koji je u pozadini ove empirijske činjenice.”

Ranije se smatralo da su ljudi jedina vrsta koja osjeća želju za klimanjem glava i plesom uz glazbene ritmove. “Koliko znamo, ovo je prvo izvješće o urođenoj sinkronizaciji otkucaja kod životinja koja nije postignuta treningom ili izlaganjem glazbi”, rekao je Takahashi, nagovještavajući da je potrebno još istraživanja. “Želio bih otkriti kako su druga glazbena svojstva poput melodije i harmonije povezana s dinamikom mozga. Zanima me kako, zašto i koji mehanizmi mozga aktiviraju ljudska kulturna polja kao što su likovna umjetnost, glazba, znanost, tehnologija i religija”, nastavio je. “Također, kao inženjera, zanima me korištenje glazbe za sretan život.”

Loading...
Loading...