Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Tajland odobrio medicinsku upotrebu opijuma i čarobnih gljiva

Taj potez pokazuje tajlandsku predanost istraživanju novih tretmana ali i rješavanju problema vezanih uz drogu

  • Mixmag/ HASAN KURT (Pexels)
  • 9 May 2024
Tajland odobrio medicinsku upotrebu opijuma i čarobnih gljiva

Tajlandsko Ministarstvo javnog zdravstva napravilo je značajan pomak u svojoj politici lijekova odobravajući uporabu opijuma i psilocibinskih gljiva, odnosno čarobnih gljiva, za liječenje i istraživanje. Ovu revolucionarnu odluku, objavljenu u Royal Gazetteu, potpisao je ministar javnog zdravlja Cholnan Srikaew i stupila je na snagu odmah sljedeći dan. Direktiva navodi da su lijekovi u Kategoriji narkotika 5, koji nisu ekstrakti marihuane i konoplje, sankcionirani za medicinsku upotrebu i istraživanje. To je omogućeno pozivom na članak 24. i članak 58. Kodeksa narkotika. Opijum i čarobne gljive kategorizirane su u Kategoriji narkotika 5, različitih od ekstrakata marihuane i konoplje.

Prije toga, ministarstvo je uklonilo Kratom, marihuanu i konoplju s popisa kategorije 5, ostavljajući samo opijum, čarobne gljive, plus ekstrakte marihuane i konoplje s THC (tetrahidrokanabinol) u kategoriji iznad 0,2% u kategoriji. Ovaj potez ukazuje na veće prihvaćanje određenih narkotika za kontroliranu medicinsku i znanstvenu upotrebu. Omogućuje znanstvenicima da proučavaju moguće zdravstvene koristi tvari i omogućuje liječnicima da ih koriste za određene medicinske tretmane.

Pored ovog velikog pomaka politike o lijekovima, Odjel za tajlandsku tradicionalnu i alternativnu medicinu (DTAM) uveo je novi program u ožujku za borbu protiv ovisnosti o drogama pomoću ulja marihuane bogate CBD-om. Dr. Thewan Thanirat, zamjenik generalnog direktora DTAM-a, najavio je novi proizvod pod nazivom Karun Osoth, koji sadrži kokosovo ulje i 10 miligrama CBD-a po mililitru. Prema članku u The Nation Thailandu, pomaže pojedincima koji se bore s ovisnošću o drogama smanjujući žudnju i ublažavajući simptome odvikavanja poput nesanice i bolova u mišićima.

Ovaj program naglašava sve veći fokus na alternativno liječenje problema vezanih uz narkotike.

(Via: The Nation Thailand & The Thaiger]; originalni članak je s Mixmag Asije)

Load the next article
Loading...
Loading...