Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Američki Kongres sve bliži zabrani TikToka u SAD-u

Aplikacija bi mogla biti zabranjena u cijeloj zemlji za samo devet mjeseci

  • Mixmag/Pexels
  • 24 April 2024
Američki Kongres sve bliži zabrani TikToka u SAD-u

Američki Kongres napravio je korak bliže zabrani TikToka u Sjedinjenim Državama, što bi moglo stupiti na snagu za samo devet mjeseci. U utorak, 23. travnja, Kongres SAD-a izglasao je prijedlog zakona koji bi zabranio platformu u cijeloj zemlji ako kineska tvrtka ByteDance odbije prodati popularnu platformu. Senat je prihvatio ovaj značajan zakon i trebao bi ga potpisati predsjednik SAD-a Joe Biden danas (24. travnja), koji je prethodno dao potporu zakonu.

Prijedlog zakona usvojen je sa 79 glasova za i 18 protiv i održan je samo tri dana nakon što je odobren iz Zastupničkog doma. Kongres SAD-a je prvi put poduzeo korake za zabranu aplikacije u ožujku zbog straha s obje strane političkog spektra da bi mogla biti "prijetnja nacionalnoj sigurnosti" i alat za špijunažu. Prema Sky Newsu, američki političari i dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi kineske vlasti mogle zatražiti od ByteDancea da proslijedi podatke američkih korisnika. TikTok je od tada rekao da neće dijeliti ove informacije ako se od njih zatraži.

Ako se zakon usvoji, ByteDance mora prodati platformu u roku od devet mjeseci ili se suočiti s potpunom zabranom u cijeloj zemlji, što će značiti njeno uklanjanje iz App Storea i Google Play Storea u SAD-u. Sky News je izvijestio da će ByteDance vjerojatno započeti pravnu bitku protiv prijedloga zakona u argumentu da bi lišio svih 170 milijuna američkih korisnika prava iz Prvog amandmana, koji štiti slobodu govora.

Prijedlog zakona također bi se mogao suočiti s izazovima kreatora sadržaja u aplikaciji. Aplikacija trenutačno ugošćuje više od milijun kreatora sadržaja diljem svijeta i šesta je po veličini stranica društvenih medija.

[Via Sky News]

Load the next article
Loading...
Loading...