Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Iz Universal Musica zaprijetili da će ukloniti glazbu s TikToka

U otvorenom pismu, Universal je optužio platformu za “maltretiranje”, nakon razgovora oko novog ugovora o glazbenim pravima

  • Mixmag
  • 31 January 2024
Iz Universal Musica zaprijetili da će ukloniti glazbu s TikToka

Universal Music Group (UMG) objavili su otvoreno pismo, u kojem iznose namjere za uklanjanje glazbe iz Tiktoka. Universal je optužio TikTok da su ih pokušali “maltretirati” i “zastrašiti” kako bi “prihvatili dogovor manje vrijedan od prethodnog sporazuma, odnosno daleko manje od fer tržišne vrijednosti, bez da odražava njihov eksponencijalni rast”. Dogovor o licenciranju Universalove glazbe na ovoj popularnoj platformi trebao bi isteći danas (31. siječnja), a dvije skupine naizgled nisu uspjele postići novi sporazum. Dapače, Universal je zaprijetio da će ukloniti svoj cijeli katalog glazbe iz aplikacije, što realno znači uklanjanje milijuna pjesama.

Universal u otvorenom pismu objašnjava da su raspravljali o “odgovarajućoj naknadi” za svoje umjetnike i tekstopisce koji su bili ugroženi umjetnom inteligencijom (AI) i kako TikTok može poboljšati sigurnost na mreži. “Tiktok je predložio plaćanje naših umjetnika i tekstopisaca po stopi koja je djelić stope koju na sličan način plaćaju velike društvene platforme”, piše u otvorenom pismu. “Danas, kao pokazatelj kako malo TikTok plaća umjetnike i tekstopisce, usprkos ogromnoj i rastućoj korisničkoj bazi, brzo rastućem prihodu od oglašavanja i sve većem oslanjanju na sadržaj temeljen na glazbi, TikTok nama osigurava svega oko 1% našeg ukupnog prihoda.”

Nadalje, u pismu stoji: “Taktike TikToka su očite: koristiti platformu da povrijede ranjive umjetnike a nas izmanipulirati da prihvatimo lošu ponudu koja podcjenjuje glazbu, umjetnike i njihove fanove. Uvijek ćemo se boriti za naše umjetnike i tekstopisce i zalagati se za kreativnu i komercijalnu vrijednost glazbe.”

Ni iz TikToka nisu ostali dužni: “Tužno je i razočaravajuće što je Universal Music Group stavio vlastitu pohlepu iznad interesa svojih umjetnika i tekstopisaca. Unatoč Universalovoj lažnoj priči i retorici, činjenica je da su odlučili udaljiti se od snažne podrške platforme s više od milijardu korisnika koja služi kao slobodno promo sredstvo talenta. TikTok je uspio postići sporazume sa svakim drugim labelom i izdavačem. Jasno je da Universalove samoposluživajuće akcije nisu u najboljem interesu umjetnika, tekstopisaca i obožavatelja.”

Spomenimo i da se među Universalovim umjetnicima nalaze Taylor Swift, The Weeknd, Kendrick Lamar, Beatlesi i Sophie Ellis-Bextor čija je pjesma ‘Murder on the Dancefloor’ trenutno trending hit na TikToku. Predviđa se da će Universal u sljedećim danima početi uklanjati svoju glazbu iz Tiktoka.

OVDJE pročitajte otvoreno pismo Universal Musica, a odgovor TikToka - OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...