Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Uskoro počinje 31. izdanje WGT Festivala

Najveći svjetski dark festival glazbe i mode održat će se od 17. do 20. svibnja 2024. u Leipzigu

  • MILJENKO RAJAKOVIĆ/Press
  • 20 March 2024
Uskoro počinje 31. izdanje WGT Festivala

Ove godine četverodnevni WGT Festival održava se 31. put, od svog početka rane 1992. u Leipzigu. Događanja su kao i uvijek po cijelom gradu - navedeno je 60-ak lokacija. Od ogromne sajamske dvorane Agre gdje nastupaju headlineri pred desetak tisuća ljudi uz svakogodišnji sajam obuće, odjeće, glazbe... preko klubova za tisuću-dvije posjetitelja poput Volkspalasta, Felsenkellera, Schauspielhausa, Haus Leipziga, Taubschentala ili Stadtbada, do različitih muzeja, opere, gradskog kazališta, raznih galerija.

Nulti dan festivala počinje u četvrtak 16. svibnja, i kao i uvijek rezerviran je za Warm Up EBM Party u klubu Felsenkeller na 3 floora gdje se već tada okupi preko 1000 ljudi.

Dan iza, u petak, službeni početak festivala svake godine otvara sa Viktorijanskim Piknikom koji starta u 15h u lijepom Clara Zetkin Parku prepunom zelenila. Park je prepun posjetitelja u krinolinama, baroknim haljinama i odijelima te raznim drugim odjevnim predmetima.

Leipzig se kao grad u danima festivala prilagođava posjetiteljima pa mnogi klubovi, poput slavnog Moritzbasteija rade do jutra, kamo se posjetitelji upućuju poslije kraja koncerata na raznim lokacijama iza 1 ujutro.

Na festivalu su zastupljene sve vrste i podvrste dark glazbe kao industrial, dark electro, EBM, post-punk, synthpop, neofolk, eksperimentalna glazba, metal, itd. Uz to poseban žanr su srednjovjekovna glazba čiji izvođači uglavnom nastupaju na Heidnisches Dorfu, open air lokaciji koja izgleda kao mali srednjevjekovni gradić sa raznolikim sadržajima i zanimljivim kreacijama posjetitelja.

Brojka artista se kreće uvijek oko 200, a u trenutku ove najave već ih je najavljeno preko 160. Ovogodišnji su headlineri prema sadašnjem popisu bendova Nitzer Ebb, Martin Dupont, Esplendor Geometrico, Ladytron, Christian Death. A neki će biti objavljeni dodatno u zadnjem krugu kao što su nas iznenadili prošle godine sa par imena.

Engleski Ladytron imat će na WGT Festivalu ekskluzivni ovogodišnji nastup u Njemačkoj. Nastupiti će i začetnik takozvane minimalwave scene sa početka 80ih godina Martin Dupont, a od post-punk gothic bendova među ostalima i engleski oldschool Sex Gang Children, koji je nastupio već nekoliko puta na WGT Festivalu. A Andi Sex Gang će imati i solo nastup jedan od 4 dana festivala.

Na pozornicu će se popeti i kultni američki death rock gothic band Christian Death kojima je to 6. nastup na WGT-u u gotovo 4 desetljeća postojanja pa je možda u planu i neki anniversary koncert.

Ulaznica košta i dalje 170€, kao i prošle godine. Uz nju ide festivalska narukvica s kojom se može ući na gotovo sve događaje – koncerte, predstave, izložbe, a služi i kao pokaz budući da je za posjetitelje sav javni gradski prijevoz besplatan.

Popis izvođača 31.Wave-Gotik-Treffena možete naći na službenoj stranici festivala.

Load the next article
Loading...
Loading...