Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

13 najboljih stvari 808 Statea s Andrewom Barkerom

Esencijalni zvukovi Madchestera i acid house pionira

  • GEMMA ROSS, MEGAN TOWNSEND & PATRICK HINTON
  • 13 November 2021

808 State legendarni su pioniri ravea zaslužni za stalni priljev uzbudljive glazbe još od kasnih 80-ih. Svijet plesne glazbe zatekla je vijest o smrti ključnog člana benda, Andrewa Barkera.

Barker se skupa sa Darrenom Partingtonom pridružio osnivačima benda, Grahamu Masseyu i Martinu Priceu nakon odlaska Geralda Simpsona 1989. godine i odigrao je ključnu ulogu u uspostavljanju 808 Statea kao velikana britanske plesne glazbene scene tijekom sljedeće 32 godine.

Vješt producent, tekstopisac i instrumentalist, Barkerov utjecaj čuje se u cijeloj diskografiji 808 Statea. Ostao je sastavni dio grupe sve do svoje smrti, koja je djelovala kao duo (na naslovnoj slici) od sredine 2010-ih, nakon što je Price dao otkaz 1991. a Partington negdje sredinom prošlog desetljeća.

U nastavku smo sastavili 13 najboljih pjesama 808 Statea objavljenih tijekom Barkerovog mandata u znak sjećanja na njegov utjecaj, sa Spotify listom koju možete naći na kraju teksta. Pridruživši se nakon stvaranja ranih favorita kao što su 'Pacific State' i 'Flow Coma', pridonio je stvaranju mnogih drugih klasika u moćnom katalogu 808 Statea. RIP Andy — njegova ostavština kao pionirske figure acid housea i najavljene Madchester scene urezana je u britansku glazbenu povijest.

'COBRA BORA'

S albuma 'Ninety', jedne od prvih ploča 808-a nakon odlaska Geralda Simpsona te Barkera koji se pridružio grupi, novi klavijaturist i basist benda može se čuti u cijeloj 'Cobra Bori'. Andy stručno postavlja temeljni ritam za pjesmu s čvrstim, bučnim synthevima i teškim udaraljkama.

‘THE ONLY RHYME THAT BITES’

Snimka iz 1990., 'The Only Rhyme That Bites', suradnja s manchesterskim reperom MC Tunesom, bila je jedan od ranih hitova koji su pomogli u stvaranju imena 808 Statea, obilježivši njihov drugi top 10 singl u Velikoj Britaniji nakon stvari 'Pacific State'. Riječ je o snažnom hibridu rapa i breakbeata koji je oduševio publiku nakon objavljivanja i još uvijek snažno pogađa tri desetljeća kasnije.

'IN YER FACE'

Squarewave u izobilju - ova pjesma je stvarno 'In Yer Face'. Uz žestoki mehanički zvuk, melodija iz '91. zaslužna je za instrumentalnu i elektroničku umjetnost Andrewa Barkera.

‘808080808’

Točno na rubu '90-ih, 808 State izbacio je mračnu '808080808', pjesmu od 150 BPM-a kojom je njihov album 'Ninety' presjekao od sunčanijih synthova prema izdržljivom, teškom finalu. Kao i njihov alias, pjesma je nazvana po stroju koji je pomogao u stvaranju žanra acid housea, koji se koristi kroz cijelu njihovu diskografiju.

‘MAGICAL DREAM’

Prikladno nazvana melodija koja vodi slušatelje u vožnju kroz mistične teksture. Spacy melodija lebdi iznad upečatljive bas linije, a gotovo pjevajući vokal Vanesse Sherrington dodaje hipnotičkoj atmosferi.

​‘NEPHATITI’

'Nephatiti' je povijesna po tome što je prva pjesma koja je semplirala link Willyja Wonke Genea Wildera koji kaže “We are the music makers, and we are the dreamers of dreams”, koju su kasnije koristili Aphex Twin, Black Eyed Peas, Jay Electronica i drugi. Majstorske atmosfere, pjesma ide od zvukova nadahnutih znanstvenom fantastikom, jakih udaraljki i jakog acida zbog koje će vam bubnjići pulsirati dugo nakon pet minuta koliko stvar traje.

'QMART' (FT. BJÖRK)

Treći studijski album grupe, 'ex:el', sadrži dvije suradnje s islandskom glazbenicom Björk. Snimljen 1991. godine dok je Björk tek stjecala globalnu slavu, 'Qmart' pokazuje i maestralnu produkciju 808-a i njezinu nevjerojatnu sposobnost improvizacije vokala, dok nerazumljivo pjeva uz jezive visoke basove i kotrljajuće bubnjeve. Rezultat je ritam koji je toliko složen i vokalni raspon toliko širok da je teško razabrati gdje synthevi završavaju, a vokali počinju.

‘CUBIK’

Jedna od najcjenjenijih pjesama 808 Statea, 'Cubik' ispunjava svaki plesni podij, bez obzira na desetljeće, i sigurno će se tako nastaviti i u budućnosti.

‘10X10’

Ovo je 808 State u svoj svojoj euforiji. Uz uzbudljiv glasovir i harmonizirane vokale Barringtona Stewarta i Rachel McFarlane, spaja house s oštrim techno temeljima.

‘JOYRIDER’

808 State godine 1996. objavljuju 'Joyrider' koji se temelji na Barkerovoj klavijaturnoj snazi i zadire u raspoloženi svijet psihodelije. Uz 'Don Solaris', peti studijski album s 12 pjesama, ovaj fenomenalni orkestralni komad traje skoro sedam minuta, sa svakim elementom koji biste očekivali od višestrukog projekta.

'BOOGIEMAN'

S albuma 'Outpost Transmission' iz 2002., 'Boogieman' je jeziv, nepovezan je — ali je stvarno jebeno zabavan. Kako basovi postaju sve dublji i tamniji, do vas dopire malo svjetla, prilično komičnog pa i olakšavajućeg dijela kroz modularne riffove. Pomalo se doima kao tema Ghostbustersa na 808 način, što je zapravo jako dobro.

‘UJALA’

Jedna od novijih stvari na popisu, 'Ujala' dolazi s 'Transmission Suitea', albuma kojeg je 808 snimio kao duo, sastavljen od Andrewa Barkera i osnivača Grahama Masseyja. Pjesma sadrži ugođaj kasnijeg rada 808 Statea - nakon što su počeli stvarati visoko-energetske klupske pjesme koje nisu izdržale u teškoj, opojnoj atmosferi po kojoj su postali poznati. Pjesma je atmosferična, potaknut će vas - ali je puna zamršenosti zbog kojih ćete žmiriti pokušavajući dešifrirati elemente.

‘LONG ORANGE (ESP MIX)’

Satelitske slike Zemlje na naslovnici ovog EP-a iz 2021. prikladan su ukras za zvukove izvan ovoga svijeta koji se nalaze na njemu. Izdan početkom rujna, označava pretposljednje izdanje 808 Statea objavljeno dok je Andy Barker bio živ (poslije toga, kasnije istog mjeseca uslijedilo je ponovno izdanje albuma 'statetostate' iz 1994.). ESP miks 'Long Orange', stvari iz 2002. počinje svemirski, a zatim prelazi u silovitu stvar, s punchy breakovima i moody synthevima.

Next Page
Loading...
Loading...