Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Koliko nam aplikacije i društvene mreže pomažu u samopromociji i promociji scene elektroničke glazbe ali i kreativnosti općenito?

Razgovarali smo s nekoliko naših DJ-eva i producenata o tome koliko koriste Facebook, Instagram, TikTok…

  • Mixmag Adria | FOTO: Unsplash/Pixabay/Press
  • 9 May 2022

Danas, više no ikad, aplikacije i društvene mreže pomažu producentima i DJ-evima. Osim Instagrama, Facebooka, Snapchata i YouTubea, u posljednje vrijeme TikTok se pokazao kao opcija kroz koju mladi kreativci mogu predstaviti svoju glazbu, ostvariti svoje ideje, promovirati scenu, ukratko, promijeniti svijet na bolje.

Na svjetskoj sceni, sveprisutnost TikToka neporeciva je tijekom posljednje dvije godine a popularnost platforme unutar glazbene industrije posebno je uočljiva. Izvješće iz srpnja prošle godine pokazalo je da 75% korisnika aplikacije (a njih je odnedavno i preko 1 milijarde) upravo na toj platformi otkriva nove artiste; znatan broj umjetnika koji se proslave na TikToku dobiju ugovor s nekom velikom izdavačkom kućom a izdavači ulažu novac za marketing upravo u tu platformu i njegovu utjecajnu bazu korisnika. Čak i pjesme koje su relativno stare za publiku generacije Z, kroz aplikaciju mogu ostvariti značajno povećanje prodaje: kada je 37-godišnji muškarac iz Idaha snimio sebe kako skejta i pije sok uz pjesmu 'Dreams' Fleetwood Maca, viralni isječak učinio je da pjesma ponovno uđe na Billboard Top 10 ljestvicu te da ima 16,1 milijun streamova u tjednu - više od 43 godine nakon objavljivanja.

A kakva je situacija kod nas? Pitali smo nekoliko naših DJ-eva i producenata koriste li TikTok no kod nas je korištenje TikToka u te svrhe još u povojima. Primjerice, naša najbolja producentica elektroničke glazbe, Insolate, TikTok uopće ne koristi, DJ Jock pak kaže da ga planira aktivirati dok DJ-evi Tom Bug i Elena Mikac za sad nemaju te planove. Kod nas se uglavnom najviše koriste Facebook, Instagram i Soundcloud a svi su se složili da je internet - društvene mreže posebno - itekako važan segment samopromocije kao i opće promocije cijele domaće scene elektroničke glazbe.

Na tu smo temu detaljnije popričali i s Tomislavom Pasanecom (Blacksoul Music, PEZNT) koji kaže da “ako nisi online ne postojiš. Od komunikacije sa fanovima, suradnicima, drugim umjetnicima do predstavljanja svog rada, prodaje karata… sve je online i sve se odvija na društvenim mrežama”, smatra Tomislav. “Ne treba zanemariti i druge tehnologije kao streaming i live streaming koji su konkretno pomogli mnogima da prežive dvogodišnju pandemiju. Tu sam jako ponosan na naš Mixmag Adria Outdoor Session u sklopu kojeg smo, pored izvrsnih domaćih izvođača elektroničke glazbe, predstavili i prirodne ljepote koje Hrvatska ima”, otkriva.

Ipak, kaže i da treba biti svjestan kako je prisutnost na društvenim mrežama dvosjekli mač jer, smatra, ipak treba staviti naglasak na ono što promoviraš a ne kako to promoviraš. “Može se dogoditi da netko tko stvarno kreira izvanrednu glazbu i cijeli svoj život posveti sceni, bude pregažen od strane "umjetnika" koji je guru za društvene mreže a da pritom ne posjeduje nikakav glazbeni talent niti je do sada imao ikakve rezultate osim velike posjećenosti svojih profila”, tvrdi. Smatra i da bi razvijanje contenta i predstavljanje vlastite kreativnosti trebalo staviti u prvi plan, odnosno iskoristiti ono najbolje što aplikacije i društvene mreže u ovom slučaju nude - priliku kreativcima da se izraze.

Upravo to je i poanta novog TikTok challenga #tebesepita u sklopu kojeg se svi kreativci mogu izraziti i pokazati kako mogu iskoristiti aplikacije i društvene mreže za promoviranje stvari u koje vjeruju, odnosno kako mogu na taj način napraviti svijet boljim za sebe i za druge uz pomoć interneta. Ako si se prepoznao u tome, aktiviraj opciju bingeNscroll koja ti omogućuje korištenje Instagrama, TikToka, YouTubea, Netflixa, WhatsAppa ili Snapchata 24/7, bez da potrošiš ijedan megabajt i baci se na challenge. Snimi TikTok video, koristi hashtagove #TebeSePita #HrvatskiTelekom #BilinaBillie jer se najbolji nagrađuju - HT te vode na ekskluzivni koncert jedne od najvećih glazbenih zvijezda 21. stoljeća, Billie Eilish!

Naime, ova dobitnica nagrada Grammy i Oscar, u organizaciji Telekom Electronic Beatsa, održat će 1. lipnja ekskluzivan koncert u Telekom Forumu u Bonnu u Njemačkoj, uoči samog početka dugo očekivane svjetske turneje “Happier than ever”. Billie će na tom posebnom koncertu u sjedištu Deutsche Telekoma u Njemačkoj, nastupiti sa svojim bratom Finneasom te će, između ostalih, izvesti pjesme sa svog multiplatinastog debija “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“ i najnovijeg, drugog, albuma “Happier Than Ever” koji se nalazi na vrhu ljestvica.

Najbolje video uratke sudionika TikTok challenga#tebesepita, Hrvatski Telekom će nagraditi s čak 30 ulaznica za ovo događanje te pokriti troškove puta i smještaja u Bonnu. Nagradni natječaj traje od 4. do 16. svibnja 2022. godine, a 15 dobitnika/dobitnica imat će priliku osvojiti po dvije ulaznice za sebe i pratnju. U sklopu natječaja osigurane su i dodatne nagrade kao što su tri Samsung Galaxy mobilna uređaja i 10 bluetooth zvučnika.

Valja napomenuti i da svi koji ne budu imali sreće u nagradnom natječaju, ekskluzivan koncert moći će pratiti putem livestreama na MAXtv-u i društvenim mrežama Hrvatskog Telekoma.

Pravila nagradnog natječaja dostupna su na TikTok profilu Hrvatskog Telekoma na https://www.tiktok.com/@hrvatski.telekom a sve detalje o bingeNscroll opciji doznajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...