Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Zaboravljene legende

Mijk van Dijk (VIII.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 11 March 2021

Tko je polovicom 90-ih godina provodio vrijeme gledajući njemačku glazbenu TV postaju Viva, teško je mogao izbjeći spot za pjesmu ''Hyper Hyper'' iz 1994., u kojoj Hans Peter Geerdes aka H.P. Baxxter, frontman dance skupine Scooter, zahvaljuje najznačajnijim facama elektroničke glazbe dotad. Pri samom vrhu imena koja Hans izvikuje je i ono Mijka van Dijka, njemačkog DJ-a nizozemskih korijena. Oni koji su, pak Vivu gledali krajem 90-ih, Mijkovo će prezime (iako drukčije napisano) povezati s drugom DJ zvijezdom iz tog vremena, Paulom van Dykeom. Ni Paul nije daleko od klase 'Zaboravljenih legendi', ali o njemu ipak nekom drugom prilikom. Ova epizoda posvećena je Mijku van Dijku, jednim od predaka berlinske scene koji je, početkom 90-ih, bio velika zvijezda, rame uz rame s imenima kao što su Westbam, Hooligan ili Marusha (i ovo troje je opjevao Scooteru spomenutom hitu).

Punim imenom Michael van den Nieuwendijk, Mijk van Dijk dolazi iz Geesthachta, predgrađa Hamburga. Odrastao je nešto južnije, u gradiću Soltau, a 80-ih se godina uključio u krautrock/post punk/neue welle scenu, slušajući bendove kao što su DAF, Fehlfarben, Neu, Harmonia, La Düsseldorf, Guru Guru i dr. Počeo je svirati bass i odselio u Berlin, gdje je '85. postao basist grupe Jetzt! Popularne kubove u Zapadnom Berlinu, tad je vodila američka vojska, kao npr. The Chic ili The Grex, u kojima je Mijk, po prvi put, doživio DJ setove s naznakama elektroničke glazbe. O toj nadolazećoj sceni je, kao glazbeni novinar, pisao među prvima u Njemačkoj. I to za legendarni Network Press koji je, krajem 80-ih, bio prvi njemački magazin plesne glazbe. U tom je periodu, Mijk već bio ''inventar'' u UFO-u, prvom techno klubu u Zap.Berlinu (iz UFO-a je, nakon pada zida, nastao Tresor). Prvi acid house projekt osmislio je '88., u tandemu s Johannesom Talirzom. Godinu dana kasnije, Mijk se našao na prvoj crti događaja koji su promijenili svijet, kao jedan od predvodnika nulte generacije rejvera u ujedinjenom Berlinu. U tom je euforičnom ozračju lansirana njegova glazbena karijera. Biti u Berlinu 1990. godine, producirati elektroničku glazbu, izdavati i prodavati ploče te istovremeno nastupati kao DJ – okolnosti su koje danas opisujemo s frazom ''pravo mjesto, u pravo vrijeme''. Pa iako teško možemo zamisliti kako je to doista funkcioniralo, jedno je sigurno – pogriješti je bilo gotovo nemoguće...

Van Dijk je, upravo te '90., pod imenom LoopZone, objavio svoju prvu ploču, ''Hate'' za Westbamov Low Spirit, a '91. je već imao i vlastitu etiketu, Bash Records. Partner mu je, u izdavačkoj djelatnosti, bio legendarni DJ Tanith, rezident u UFO-u i Tresoru, kojem su tadašnji mediji dodijelili titulu prvog techno DJ-a u Berlinu. Tko je, pak, bio prvi live act u Berlinu, nije zabilježeno, ali je potvrđeno kako je van Dijk, krajem '91. nastupao kao live act, pod imenom Microglobe. Iduća godina, 1992. bila je još jedna, izrazito bitna godina za karijeru Mijka van Dijka, ali i za elektroničku glazbu uopće. Naime, te godine izlazi ''Tranceformed From Beyond'', prva službeno objavljena kompilacija trance glazbe. Kompilaciju su miksali Mijk van Dijk i Cosmic Baby (Harald Blüchel iz Energy 52 o kojem je već bilo riječi u serijalu 'Rip Offs'), zbog čega se, uz Jam & Spoon, nerijetko spominju kao pioniri trancea na europskom tlu. Taj DJ miks objavila je etiketa MFS, inače nastala na temeljima istočnonjemačke, državne izdavačke kuće VEB Deutche Schallplatten, a van Dijku je, narednih godina, objavila neke od njegovih najuspješnijih ploča, kao i prvi album, ''Afreuropamericasiaustralica'' iz 1994. Ovo su, ujedno, bile i najuspješnije godine za van Dijka – kao LoopZone je radio žestoku i tvrdu glazbu za Low Spirit i Bash, a melodičnu i atmosferičnu kao Microglobe za MFS. Osim toga, nalazio se na line upu svih najpoznatijih rave partyja, od MayDaya i Love Paradea do Tribal Gatheringai brojnim događajima diljem svijeta. Posebno je bio popularan u Japanu, gdje ga i danas pamte kao prvog DJ-a čiji je zvjezdani status bio na razini pop zvijezde.

Nakon prvog albuma, van Dijk gasi projekte LoopZone i Microglobe i nastavlja isključivo kao Mijk van Dijk. Iako je, od '97. do '02., objavio još tri albuma za Superstition Records, van Dijk, u ovom periodu sve više vremena posvećuje kreiranju glazbe za animirane filmove i video igre. Inače veliki fan japanskih animiranih filmova, van Dijk je, 1995., dobio angažman za poznatu produkcijsku kuću Masamune Shirowa. Van Dijkov album, ''Everyground'' iz 2002. bio je jedan od posljednjih na etiketi Superstition koja se i ugasila 2003., a ujedno i označila početak diskografske pauze za van Dijka, sve do 2006. Vratio se s nekoliko EP-a i pokušao se uklopiti u tadašnje trendove njemačkog minimal-tech house, kroz suradnje s Martinom Eyererom, Namitom i Tomom Waxom. No, od tih je singlova puno zapaženiji bio njegov rad za modne kuće. Producirao je glazbu za modne događaje dizajnera poput Sisi Wasabi, Majaco, Scherer-Gonzaleza ili Maharishija te za modnu kuću Joop s DJ Hellom.

Nakon 2010. je izgubio interes za klasičnom diskografijom u elektroničkoj glazbi. Nakon više od 20 godina samostalne karijere, osnovao je nufunk bend The Chaenge, s kojim je i objavio album ''Rebellion'' 2011. Ipak, prije tri godine, van Dijk je odlučio revitalizirati svoj, nekoć uspješni, projekt Microglobe pa je pokrenuo istoimenu etiketu. Počeo je, ponovno i nastupati kao DJ. Cilj tog, posljednjeg comebacka je, putem suvremene produkcije, prenijeti dušu njemačkog techna iz 90-ih, u današnji svijet, bar onako kako ga on doživljava. Posljednji EP Mijka van Dijka, ''Thinking 4U'', objavljen je na Microglobeu u svibnju prošle godine...

Prošlotjednu epizodu iz serijala 'Zaboravljene Legende' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...