Menu
Home Novosti Menu
Blog

Salvia divinorum - Božanska kadulja

Ratko Martinović piše o najintenzivnijem i najbizarnijem halucinogenu

  • Ratko Martinović Foto: Bernd Dittrich/Unsplash
  • 3 February 2023

Salvinorin A glavni je psihoaktivni element Salvie divinorum, enteogena Mazateka i jedinstven je po tome što pripada u terpenski svijet. Iznimno je snažan, a prati ga glas najintenzivnijeg i najbizarnijeg halucinogena, po djelovanju različitog od svih ostalih uključujući i bliske disocijative. Nazivaju ga atipičnim halucinogenom.

Salvia divinorum (Božanska kadulja) tradicionalna je biljka izoliranih kišnih planinskih predjela Sierra Mazateca u meksičkoj pokrajini Oaxaca, te raste u sjeni na vlažnom tlu. Naraste do jednog metra, krase je veliko lišće, izgled nalik menti i bijeli cvjetovi s ljubičastim čašičnim listićima. Botaničari još nisu odlučili je li u pitanju kultigen ili hibrid, a o njoj ne postoje ni značajnije znanstvene studije. Mističan joj je i način djelovanja pošto gađa receptore koji nisu uobičajeni u svijetu psihodelije već u sedaciji opijumom. A za sve je zaslužan unikatan diterpen salvinorin A, potentan k-opioid agonist. Kako joj i samo ime govori, šamani Mazateka s njom stupaju u kontakt s bogom radi divinacije. Zanimljivo, kao boga u biljci vide inkarnaciju Djevice Marije i u ritualu invociraju duhove Svetog Petra, Svetog trojstva i svetaca, odnosno predaka. Salviju je na Zapadu otkrio Jean Basset Johnson, dr. Hoffman je među prvima sa suprugom sudjelovao u enteogenoj ceremoniji, no sve do devedesetih i otkrića Daniela Sieberta nitko nije uspio izolirati psihoaktivnu supstancu. Gordon Wasson je pregledavajući astečke kodekse naišao na 'Plemenitog Princa' pipiltzintzintli i drugo nepoznato piće poyomatli, za koje se pak vjeruje da je ipak napitak Tejate, bezalkoholna dizalica s kukuruzom i kakaovcem. Kako salvinorina A u sušenoj biljci ima u svega 0.18%, doza dovoljna za jak trip ne mora premašivati 200 mikrograma čime parira LSD-u. Njegovo selektivno djelovanje na kappa-opioidne receptore nije jedini faktor halucinacija već je on i vrlo potentan parcijalni agonist na dopaminske D2 receptore čime parira ketaminu, a potpuno zaobilazi 5-HT2A receptore koji su najuobičajeniji u psihodeliji.

Pročitajte i ovo: Ketamin - mala enciklopedija moćnog halucinogena

U Nizozemskoj su legalni ekstrakti biljke, i to slabije potentnih 5x, 10x i 20x do brutalno snažnog 80x za kojeg korisnici tvrde kako je toliko intenzivan da se ničega ni ne sjećaju. Logički mehanizmi djelovanja sa znanstvene strane uključuju ketaminsku disocijaciju, osjetilnu sinesteziju nalik LSD-u i sedacijsko-halucinogena svojstva ibogaina ili morfija. Ovako moćan koktel efekata biljku čini ne samo unikatnom već i potencijalno opakim proizvođačem bad tripova. Salvinorin B pak dodaje elemente benzodiazepinskog djelovanja, a pojedine studije navode kako je i prilično potentan, nalik svojoj sestrinskoj inačici . Što se konzumacije tiče, spomenuli smo najpopularniju - pušenje ekstrakta. Mazateci preferiraju ekstrakt do 80 listova s vodom kojeg se pije unutar ceremonije, efekti dolaze sporije no traju i do sat i pol. Tu je i neizostavno žvakanje koje uključuje od 8 do 28 listova. Sve popularnije su i tinkture unesene kapaljkom, a nisu zabilježeni sustavni unosi injekcijom. Anketa o efektima donijela je isto tako zanimljive rezultate. Čak je 38% korisnika iskustvo procijenilo unikatnim u usporedbi sa svim ostalima, 23% povezalo ga je s transom, meditacijom ili jogom. Dok su korisnici veće količine salvinorina A trip nazvali zastrašujućim i više ga nikad ne bi željeli ponoviti. Kako su bad tripovi prilično ružni za okolinu, a sudionici ne poštuju čak ni osnovne elemente Set & Settinga - brojni videi na YouTubeu prezentiraju vrištanje, smijanje, drhtanje, prestravljena lica i bizarne ekspresije nadobudnih korisnika. Iskusniji psihonauti navode da prije konzumacije nipošto ne bi trebalo uzimati druge supstance jer bi sinergija mogla biti fatalna. Jedan od specifičnih elemenata Salvije pretvaranje je u žive i nežive predmete u blizini čime joj se paleta efekata samo proširuje. Iskustva variraju od zastrašujućih do transformirajućih...

Pročitajte i ovo: Psy festivali i psihodelično iskustvo

Next Page
Loading...
Loading...