Menu
Home Novosti Menu
Tech

73% producenata vjeruje da bi ih AI mogao zamijeniti

Istraživanje je također otkrilo da oko 35% tih producenata smatra umjetnu inteligenciju dobrom stvari

  • Mixmag I Foto: Possessed Photography/Unsplash
  • 9 June 2023
73% producenata vjeruje da bi ih AI mogao zamijeniti

Novo istraživanje koje je uključivalo 1533 producenata, pokazalo je da 73% njih misli da bi ih AI glazbeni generatori mogli zamijeniti. Kako raste popularnost umjetne inteligencije (AI), raste i količina glazbe koju je napravio upravo AI. No, također, prema spomenutom istraživanju glazbenog bloga BPB, 35% tih producenata tvrdi da AI vidi kao dobru stvar.

Na pitanje što ih najviše brine oko umjetne inteligencije, oko 30% producenata je otkrilo kako smatraju da “alati za AI glazbenu produkciju mogu dovesti do manjka kreativnosti i originalnosti.” Istovremeno, 24% fokusne pokazalo je zabrinutost zbog “etičkih i pravnih problema s glazbom generiranom umjetnom inteligencijom, kao što su autorska prava i pitanja vlasništva.”

Prikupljeni podaci pokazuju da su autorska prava najkontroverznija tema u vezi s umjetnom inteligencijom jer 37% smatra da bi glazba generirana umjetnom inteligencijom trebala biti javna domena. S druge strane, više od 30% producenata reklo je da planiraju uskoro koristiti AI alate u svojoj produkciji, oko 16% je odgovorilo da su već isprobali AI tehnologiju te da su bili - “razočarani”.

No, ono u čemu se većina producenata odabranih za istraživanje složila jest sljedeće: njih 86% misli da će AI alati za glazbenu produkciju zamijeniti barem neke od trenutno dostupnih produkcijskih alata. “Neki glazbenici i glazbeni producenti jedva čekaju vidjeti kakav bi daljnji razvoj mogla donijeti tehnologija umjetne inteligencije, dok drugi potpuno odbacuju mogućnost dodavanja alata umjetne inteligencije u svoj tijek rada”, navodi BPB.

Rezultati istraživanja dodaju sljedeće: “Dvije glavne brige su da bi korištenje glazbenog softvera umjetne inteligencije moglo proizvesti lavinu neoriginalne glazbe i uzrokovati probleme s autorskim pravima. Što se potonjeg tiče, sve se svodi na donošenje zakona koji će pokriti sve osnove i zaštititi kreatore i glazbenike.”

Cijelo izvješće BPB-a pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...