Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Banksy napravio niz novih murala u ratom razorenoj Ukrajini

Sedam novih radova slavnog umjetnika pojavilo se u nekim od područja najviše pogođenih ratom u Ukrajini

  • Mixmag I Foto: Banksy
  • 16 November 2022
Banksy napravio niz novih murala u ratom razorenoj Ukrajini

Banksy je potvrdio da stoji iza sedam novih murala na raznim lokacijama diljem Ukrajine. Njegovi su radovi osvanuli u raznim područjima uključujući grad Borodjanku, glavni grad Kijev i njegovo predgrađe Irpin – neka od područja koja su najviše pogođena ruskom invazijom.
Glasine da je Banksy u zemlji počele su se širiti nakon što su prošli tjedan primijećeni radovi nalik na njegov prepoznatljivi stil te nakon što su podijeljeni na društvenim mrežama. Objavom na Instagramu, Banksy je potvrdio da stoji iza murala.

Jedan mural prikazuje ženu u kućnoj haljini kako stoji pokraj izgorjelog prozora, maše aparatom za gašenje požara i nosi gas masku preko lica. Drugi prikazuje gimnastičara koji izvodi stoj na rukama na ruševinama na bočnoj strani bombardirane zgrade, dok treći prikazuje odraslog čovjeka kojeg mladić baca na pod, a obojica su u odori za borilačke vještine. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je ove godine oduzet počasni crni pojas koji mu je ove godine dodijelio Svjetski taekwondo, no Banksy nije potvrdio poveznicu između te vijesti i ovog murala. Taj se pak mural pojavio u Borodjanki, gradu oko 30 milja sjeverno od Kijeva. Bilo je to jedno od najteže pogođenih područja ratom, a BBC je izvijestio da je doživjelo jedno od najgorih granatiranja u cijeloj zemlji. Jedno od potvrđenih umjetničkih djela prikazuje i plesačicu koja nastupa s vrpcom iznad rupe na bočnoj strani zgrade u Irpinu. U svibnju 2022. pokazalo se da su ruske okupacijske snage masakrirale stotine civila.

Load the next article
Loading...
Loading...