Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Bijeli supremacist 'izgubio ekstremističke stavove' nakon uzimanja MDMA

Rečeno je da je muškarac doveo u pitanje svoje ekstremističke stavove nakon kliničkog ispitivanja

  • Mixmag I Foto: Little Plant/Unsplash
  • 22 June 2023
Bijeli supremacist 'izgubio ekstremističke stavove' nakon uzimanja MDMA

Bijeli supremacist iz SAD-a, poznat kao Brendan, navodno je izgubio svoje “ekstremističke stavove” nakon što je uzeo MDMA u sklopu kliničke studije, prenosi BBC.

Brendan je u veljači 2020. bio uključen u kliničko ispitivanje koje je vodila Harriet de Wit, profesorica psihijatrije i bihevioralne znanosti na Sveučilištu u Chicagu. Studija je testirala zdrave dobrovoljce gledajući kako MDMA utječe na 'ugodnost društvenog dodira'. Nakon što je studija završila, Brendan je predao obrazac na kojem je jasno napisao: “Ovo mi je iskustvo pomoglo da riješim iscrpljujući osobni problem. Guglajte me. Sada znam što trebam učiniti.”

Prema Rachel Nuwer, koja je pisala o studiji i Brendanovim reformiranim stajalištima, istraživači su zaista guglali Brendanovo ime i bili su iznenađeni kad su vidjeli da je on bio vođa Identity Europe, ozloglašene bijele nacionalističke skupine tada poznate kao American Identity Movement. Brendan je također prisustvovao skupu 'Unite The Right' u Charlottesvilleu 2017. i izgubio je posao zbog svojih ekstremističkih stavova samo dva mjeseca prije početka kliničkih ispitivanja. No, nakon što su se suočili s njim, Brendan je istraživačima rekao: “Ljubav je najvažnija stvar. Ništa nije važno bez ljubavi”

“Svi govore o ovoj prokletoj drogi, da tjera ljude da osjećaju ljubav”, izjavila je voditeljica istraživanja Harriet de Wit za BBC. “Pomisliti da bi droga mogla promijeniti nečija uvjerenja i misli bez ikakvih očekivanja - to je zapanjujuće.”

Unatoč Brendanovoj promjeni stavova, Nuwer ističe da je ovo neobičan jednokratni slučaj i da bi ta promjena stavova mogla biti samo privremena - MDMA ne može jednostavno 'riješiti' ekstremističke stavove. Nuwer je napisao da se Brendan još uvijek bori s uspostavljanjem veza nakon studije, te je odlučio podvrgnuti se terapiji, unajmiti konzultanta za raznolikost, pravednost i inkluziju i početi meditirati. “Svoje odnose s drugim ljudima nisam shvaćao kao jasne granice s različitim entitetima, nego više kao mi-svi-jedno”, rekao je. “Shvatio sam da sam bio fiksiran na stvari koje zapravo nisu bitne, i sve je tako zbrkano, potpuno sam promašio poantu. Nisam upijao radost koju život nudi.”

Cijelu priču Rachel Nuwer pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...