Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Australija postaje prva zemlja koja je odobrila MDMA i psilocibin za medicinsku upotrebu

Ovlašteni psihijatri moći će prepisivati MDMA za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja i psilocibin za depresiju

  • Mixmag I Foto: ALAN ROCKEFELLER
  • 7 February 2023
Australija postaje prva zemlja koja je odobrila MDMA i psilocibin za medicinsku upotrebu

Australija je postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila MDMA i psilocibin, aktivni sastojak čarobnih gljiva, za liječenje. U petak, 3. veljače, Therapeutic Goods Administration (TGA) objavila je da će počevši od 1. srpnja ove godine ovlašteni psihijatri moći prepisivati MDMA za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja i psilocibin za liječenje depresije, prenosi Wired. Vijest dolazi u trenutku kada se među istraživačima diljem svijeta stvara sve veći konsenzus o potencijalnim dobrobitima psihoaktivnih lijekova u liječenju određenih stanja.

Pročitajte i ovo: Psilocibin - sve što ste htjeli znati a niste se usudili pitati

U prosincu je The Mail izvijestio da bi MDMA mogao biti dostupan u američkim bolnicama do 2024., nakon uspješnog ispitivanja u kojem su znanstvenici započeli postupak dobivanja odobrenja za lijekove od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). S druge strane, istraživanje objavljeno u studenom pokazalo je da psilocibin može poboljšati simptome kod osoba koje pate od teške kliničke depresije do 12 tjedana.

Unatoč tome, vijest nije dočekana s jednoglasnim odobravanjem, uz upozorenje da još uvijek nema dovoljno dokaza o tome kako koristiti tretmane sigurno i učinkovito. Također, nije sasvim poznato kakvu točno obuku moraju proći pshijatri da bi postali ovlašteni propisivači. TGA tek treba u potpunosti razložiti smjernice i kako će to izgledati u praksi. Psihijatar i viši znanstveni suradnik na Psychae Institute na Sveučilištu u Melbourneu, Simon Ruffell, rekao je za Wired: “Kad sam se probudio, moj e-mail bio je pun pitanja, bio sam šokiran.” Također je primijetio da se u domaćim praksama diljem svijeta ljudi često obučavaju i do 10 godina kako bi stekli dovoljno znanja da koriste psihodelične supstance za liječenje. Rekao je: “Mislim da bi bila ozbiljna pogreška misliti da se psihijatrijske i psihološke kvalifikacije mogu prenijeti na psihodelične supstance bez dodatne obuke.”

Load the next article
Loading...
Loading...