Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Danac na sudu zbog prijevare nakon što je zaradio gotovo 600 tisuća eura na streamingu glazbe

Na 'prvom suđenju takve vrste', 53-godišnji muškarac optužen je za fabriciranje brojki streama na glavnim streaming platformama

  • Mixmag/Pixabay
  • 23 February 2024
Danac na sudu zbog prijevare nakon što je zaradio gotovo 600 tisuća eura na streamingu glazbe

Jedan je Danac završio na sudu zbog optužbi da je zaradio 4,38 milijuna kruna (gotovo 600 tisuća eura) lažnim streamanjem glazbe preko glazbenih streaming servisa, prenosi The Guardian. Za ovo se suđenje tvrdi da je “prvo takve vrste”, a neimenovani 53-godišnji optuženik nije se izjasnio da nije kriv za prijevaru; podaci kažu da je kreirao lažno streamanje 689 komada glazbe na platformama kao što su Spotify i Apple Music od 2013. do 2019. godine.

Tužitelji vjeruju da konačni broj streama nije dobiven putem stvarnih korisnika, već “zahvaljujući neovlaštenim tehnikama”. The Guardian izvještava da se presuda se očekuje 27. veljače, a ako ga se proglasi krivim, okrivljenik će se suočiti s novčanom kaznom i oduzimanjem zarade. Odvjetnik okrivljenika, Henrik Garlik, rekao je danskoj publikaciji DR: “Ne mislim da je ovakav slučaj ikada završio na sudu. Ovisno o rezultatu, postoji mogućnost da će se i moj klijent i tužiteljstvo žaliti na presudu Visokom sudu. A također ne želim poreći da bi takav slučaj mogao doći do Vrhovnog suda.”

Anna Lidell i Lasse Matthiessen, predsjednik i potpredsjednik Autora, danske udruge za skladatelje, autore, tekstopisce i producente, rekli su za Guardian: “Ovo je jedinstveni događaj, ne samo na danskom teritoriju, već i globalno...”. Prema njima, za zaradu od milijun kruna, pjesma bi trebala biti streamana 20 milijuna puta i u potpunosti biti u vlasništvu umjetnika. “Ne znamo sigurno kako je osoba ostvarila toliko streamanja, to bi mogao učiniti neki računalni program ili tako da se postavi veliki broj uređaja poput mobitela koji konstantno reproduciraju iste pjesme na platformi. Nadamo se, u ime danskih i međunarodnih skladatelja i tekstopisaca, da slučaj dovede do jasne presude koja će postati presedan i na taj način zaštiti prava na glazbu koju su napisali naši skladatelji i tekstopisi”.

[Via: The Guardian]

Load the next article
Loading...
Loading...