Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

DJ-ice imaju dvostruko više nastupa od svojih muških kolega, potvrđuje studija

Studija je također otkrila da su house i techno bili najpopularniji žanrovi ove godine

  • Mixmag I Foto: Keegan Checks/Pexels
  • 14 December 2023
DJ-ice imaju dvostruko više nastupa od svojih muških kolega, potvrđuje studija

Prema novoj studiji glazbene tehnološke tvrtke A2D2, DJ-ice imaju dvostruko više nastupa od svojih muških kolega. Studija je, koristeći podatke iz DJ Mag's Top 100, otkrila da žene moraju raditi dvostruko više od muškaraca kako bi postigle isto priznanje. Iako se samo 11 umjetnica pojavilo na popisu od 100 izvođača, A2D2 izvještava da one čine 40% top 10 najzaposlenijih DJ-a.“Istražujući u podatke, otkrili smo da u prosjeku DJ-ice nastupaju gotovo dvostruko više od muškaraca na popisu”, otkrio je A2D2.

Prema podacima, muški DJ-i imali su u prosjeku 13 nastupa u 2023., dok su umjetnice u prosjeku imale oko 23. “To dovoljno govori o njihovoj odlučnosti da ostave trag u industriji kojom su povijesno dominirali muškarci”, rekli su. Godine 2021. studija Protectivitya otkrila je da je razočaravajući total od samo 21% svih umjetnika koji su te godine nastupili na velikim festivalima u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo ženskog spola ili ženskog identiteta.
Izvješće A2D2 također je utvrdilo da su house i techno bili najdominantniji žanrovi u Velikoj Britaniji 2023., dok su njemački i belgijski DJ-i bili u porastu popularnosti. Studija je zaključila da je Claptone bio najvrjedniji DJ u 2023., s 94 nastupa u 33 različite zemlje, u prosjeku jedan set svaka četiri dana. Doduše za Claptonea se vjeruje kako nije riječ o jednoj osobi, već da nekoliko različitih artista pod maskom i istim imenom nastupa diljem svijeta.

Cijelu studiju iz A2D2 provjerite OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...