Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Počeo je Elevate Festival, evo što nudi glazbeni program

Osamnaesto izdanje festivala održava se do 17. srpnja u Grazu

  • Mixmag Adria I Foto: Hadley Hudson, Alex Dobrev/press
  • 14 July 2022
Počeo je Elevate Festival, evo što nudi glazbeni program

Jučer je počelo osamnaesto izdanje Elevate Festivala, festivala koji spaja suvremenu glazbu, umjetnost i politički diskurs. S ovogodišnjom temom Tranzicija, Elevate Festival i ove će se godine baviti najvažnijim pitanjima našeg vremena te raspravljati o revolucionarnim alternativama, inovativnim projektima i raznim inicijativama u području civilnog društva, društvenih pokreta i predanog aktivizma. Festival se održava oko Schloßberga u Grazu, Austrija a trajat će do 17. srpnja.
Uvodno predavanje održala je njemačka autorica bestselera i istraživačica transformacije Maja Göpel a ostalih dana, na novom mjestu za diskursni program - Heimatsaal - sa svojim zaštićenim zidovima u Volkskundemuseumu u Paulustoru, posjetitelje očekuju rasprave o raznolikim tematskim kompleksima kao što su psihološki resursi, digitalni i mrežni aktivizam, geopolitika i ekonomija u odnosu na nužne i moguće promjene kao i oblikovanje tranzicija.

Što se tiče glazbenog dijela programa, od pionira zvuka i glazbenih ikona do izvođača u usponu, ovogodišnji Elevate Festival ponovno nudi presjek onoga što se događa na međunarodnoj i nacionalnoj glazbenoj sceni. Uz obavezni klupski program, održat će se i brojni live nastupi od kojih mnogi i na otvorenom. Program uključuju šareni deep house i hipnotički sound. Pjevačica i glazbenica Sophia Kennedy iz Hamburga nastupila je na otvaranju, a već na prvom službenom danu festivala, u Dom im Bergu nastupa ansambl udaraljki, očekuju nas i Schtum aka Manu Mayr i Robert Pockfuß iz Beča, sa svojom grubom, ritmičnom bukom. Nakon toga posjetitelji imaju priliku iskusiti norveško-meksičku umjetnicu i producenticu Carmen Villain koja je porepoznatljiva po svom soundu koji kombinira elemente četvrtog svijeta, duba i ambijenta. U Parkhouseu će Yushh imati jedan od svojih Broken Beats DJ setova, a tu su i domaći DJ-eviBill B. Wintermute i DJ Durbin.
Lesliehof će ugostiti atmosferične koncerte u petak navečer, nastupat će Robert Pawliczek aka Bobby Would, bend Anika s pjevačicom Annikom Henderson zbog čijeg glasa je često uspoređivana s Nico, a tu su i FaUst, suosnivači Krautrocka. Postgarage nastavlja s raznolikim glazbenim programom od 22 sata.

Alyona Alyona

Jedna od headlinerica ovogodišnjeg Elevatea je i ukrajinska glazbenica Alyona Alyona, hip-hop ikona koju kritičari uspoređuju s Azealiom Banks. Tu je i nastup bečkog glazbenika, producenta i tekstopisca Clemensa Bachera zvanog Cid Rim, a sviraju, među ostalima, i Catnapp (pop, rap i rave) te Dillinja (heavy bas).
U Postgarageu i Tunnelu, Elevate predstavlja suvremenu klupsku glazbu u svim njezinim aspektima i u petak i u subotu (Kessel Vale, Martin Dibek i Dan Lodig, Zoë Mc Pherson...).

Organizatori ističu i nastupe izvođača kao što su DJ Warzone (techno underground), Aja Ireland aka AJA, Mun Sing alias Harry Wright, iz dua Giant Swan, Crystallmess, DJ Bus Replacement Service te, posebno, zvijezdu festivala - Peaches. Ova ikona performansa posjetit će Elevate u sklopu svoje turneje "The Teaches of Peaches" - Anniversary Tour a sudjelovat će i u festivalskom Artist Talksu.

Subotnji večernji program u Domu im Berg bit će uz house-and-beyond DJ Jilian nakon kojeg slijedi DJ set Chloé Robinson (techno, grime, UK garage, dubstep i house). Tu je i DJ Stingray 313 iz Detroita, stalni dio techno scene od samih početka a očekuje se i producent i DJ Palms Trax. Nedjeljna večer rezervirana je za Orangerie i završni koncert s legendama psych-rocka, The Brian Jonestown Massacre.

Valja napomenuti da odabrani dio programa možete pratiti i putem livestreama!

Load the next article
Loading...
Loading...