Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Predstavljen kompletni glazbeni i diskurs program ovogodišnjeg izdanja Elevate festivala

Od 1. do 5. ožujka, 19. izdanje Elevatea ponovno će pretvoriti Graz u žarište mlade, suvremene festivalske kulture

  • Mixmag Adria I Foto: Dominik Butzmann, Ian Witchell i press
  • 26 January 2023
Predstavljen kompletni glazbeni i diskurs program ovogodišnjeg izdanja Elevate festivala

Upravo je predstavljen kompletni program ovogodišnjeg Elevate festivala, godišnjeg festivala koji se održava oko Schloßberga u Grazu, Austrija čiji je cilj stvoriti bolje razumijevanje najvažnijih pitanja našeg vremena te raspravljati o revolucionarnim alternativama, inovativnim projektima i raznim inicijativama u području civilnog društva, društvenih pokreta i predanog aktivizma. Ovogodišnje, 19. izdanje, s temom (UNLIKELY) ALLIANCES, održat će se od 1. do 5. ožujka, i ponovno će pretvoriti Graz u žarište mlade, suvremene festivalske kulture. Na otvorenju u Orpheumu u Grazu govorit će autorica Sibylle Berg, glazbeni program festivala predstavit će brojne artiste, a diskursni program uključuje apsolutnu zvijezdu: Slavoja Žižeka.

SVEČANO OTVORENJE U ORPHEUM GRAZU SA SIBYLLE BERG

Otvorenje Elevate Festivala 2023, održat će se u velikoj kazališnoj dvorani Orpheuma u Grazu, uz autoricu bestselera Sibylle Berg. Zahvaljujući svojim knjigama, esejima, kolumnama i dramama postala je jedna od najuglednijih suvremenih pisaca i dramatičara njemačkog govornog područja. Njihov distopijski roman “GRIME” je postao bestseler 2019., te su dobili nagradu "Swiss Grand Prix Literature" za svoja cjelokupna djela.

Večer će glazbeno popratiti Bjelorus Jegor Zabelov, jedan od najinovativnijih i najoriginalnijih harmonikaša u istočnoj Europi. On spaja eksperimentalne pristupe s elementima jazza, rocka i neo-klasike, filtrirajući najčudesnije i najneočekivanije zvukove iz svoje harmonike.

Sibylle Berg

ELEVATE MUSIC

Tijekom festivala očekuju se nastupi talijanske sintisajzerske zvijezde Caterine Barbieri, američkog post-industrijskog kulta Pharmakon, indie psihodeličnog dua Panda Bear & Sonic Boom, The Gaslamp Killera, techno legende Lukea Slatera pod pseudonimom Planetary Assault Systems i mnogih drugih. Osim eksperimentalne, techno i zabavne glazbe, Elevate će se fokusirati i na afričku elektroničku glazbenu scenu s izlogom platforme Nyege Nyege te predstaviti, između ostalih, producenticu i aktivisticu Catu Diosis te eksperimentalnog i multidisciplinarnog umjetnika Afroracka. Lokalni izvođači poput trija PLF koji čine pjevačica Freya Edmondes, bubnjar Lukas König i gitarist i elektronički glazbenik Peter Kutin ili lokalni heroji Atropa upotpunjuju ovogodišnji sastav Elevate Festivala.

Cijeli lineup provjerite OVDJE.

Panda Bear & Sonic Boom

ELEVATE DISCOURSE: (UNLIKELY) ALLIANCES

19. izdanje Elevate Festivala ponovno će istaknuti najnovija dostignuća na sučelju između znanosti, umjetnosti, medija i civilnog društva. Program diskursa bit će na temu: “(Malo vjerojatna) savezništva”. Počevši od četvrtka, Heimatsaal u Muzeju folklora u Grazu tri će dana biti mjesto za rasprave s domaćim i međunarodnim gostima. Kao priprema za rasprave, uvodna predavanja i radionice te prostor za razmjenjivanje ideje, od četvrtka do subote između 11 i 13 sati održat će se brunch uz glazbenu pratnju u neposrednoj blizini restorana Gatto im Museum.

Kao highlight ovogodišnjeg Discourse programa, Elevate će se po prvi put preseliti u veličanstvenu dvoranu Minoritensaal u Grazu, koja je renovirana tek 2022. godine, te će dočekati svog zvjezdanog gosta, filozofa Slavoja Žižeka, koji će održati predavanje “SAMO NAS KATASTROFA MOŽE SPASITI“ u 18 sati.

Slavoj Žižek smatra se jednim od najvažnijih mislilaca i javnih intelektualaca našeg vremena, ali u isto vrijeme i jednim od najkontroverznijih: sa svojim akademskim radovima o političkoj teoriji, kulturnim studijama i psihoanalizi, svojim čitanim publikacijama u časopisima i svojim popularno-znanstvenim stilom predavanja - a ponekad i idiosinkratičnim istupima - ne samo da je izgradio znatnu sljedbu i međunarodni utjecaj, već je i izazvao brojne kontroverze.

ELEVATE ARTS

Elevate Arts ponovno će donijeti široki spektar suvremene umjetnosti u javne prostore kao i na odabrane lokacije. Prvi doprinos programu Elevate Arts bit će vidljiv tri tjedna prije početka festivala. Tema ovogodišnjeg festivala bit će predstavljena na povijesnim pločama s kartama grada od lijevanog željeza od strane domaćih i međunarodnih umjetnika. Zvučna instalacija Music for Elevators ponovno će odjeknuti i Schlossbergovim dizalom, ove godine Caterina Barbieri izradit će treću instalaciju. U Forum Stadtparku će tijekom trajanja festivala biti postavljena instalacija bečkog umjetnika Andreasa Trobollowitscha a više informacija o programu Elevate Arts slijedi uskoro.

Također, sve dodatne informacija o Elevate Festivalu, kako do ulaznica te cijeli lineup provjerite OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...