Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Epic Games prodaje Bandcamp 18 mjeseci nakon akvizicije

Izvršni direktor Epica otkrio je da će, u sklopu prodaje, 16% zaposlenika biti otpušteno

  • Mixmag
  • 2 October 2023
Epic Games prodaje Bandcamp 18 mjeseci nakon akvizicije

Samo 18 mjeseci nakon što su ih kupili, gaming div Epic Games odlučio je prodati Bandcamp. Vijest je potvrdio izvršni direktor Tim Sweeney u objavi na web stranici Epic Gamesa, pod naslovom “Otkazi u Epicu”, otkrivajući da će se tvrtka odvojiti od Bandcampa i marketinške tvrtke SuperAwesome, a u tom procesu će otpustiti 16% svojih zaposlenika.

Novi vlasnici Bandcampa su b2b marketinška tvrtka Songtradr, koja je 2019. bila najveća platforma za licenciranje glazbe na svijetu prema The Music Networku. Songtradr je također podijelio izjavu u kojoj se objašnjava da će “nastaviti upravljati Bandcampom kao tržištem i glazbenom zajednicom s udjelom prihoda prvenstveno za izvođače”. U izjava dalje stoji: “Ova će akvizicija pomoći Bandcampu da nastavi rasti unutar glazbene tvrtke i omogućiti Songtradru da proširi svoje mogućnosti kako bi podržao zajednicu umjetnika.”

Glavna nova značajka pridruživanja Bandcampa Songtradru je ta da će sada umjetnicima ponuditi mogućnost da svoju glazbu licenciraju za kreatore sadržaja, programere igara i aplikacija te brendove. Paul Wiltshire, izvršni direktor Songtradra, kaže: “Akvizicija Bandcampa pomoći će Songtradru da nastavi razvijati svoj paket usluga za umjetnike. I sam sam strastveni glazbenik, a umjetnost i kreativnost uvijek su srce Songtradra. Bandcamp će se pridružiti timu veterana glazbene industrije i umjetnika koji imaju stručnost u licenciranju glazbe, skladanju, upravljanju pravima i distribuciji.”

Steve Allison, potpredsjednik i generalni direktor u Epic Gamesu također kaže: “Songtradr dijeli Epicove i Bandcampove vrijednosti oko osiguravanja pravedne naknade umjetnicima za njihov rad. Dovođenje Bandcampa u Songtradr olakšat će neovisnim umjetnicima da se povežu s kreatorima i programerima koji žele licencirati glazbu i omogućiti Epicu da se usredotoči na svoj temeljni metaverzum, igre i alate.”

U ožujku 2023., osoblje Bandcampa sindikalno se udružilo godinu dana nakon što je tvrtku kupio Epic Games. Članovi uredništva, dizajna, podrške i inženjeringa tražili su “poštene i pravovremene izbore” za Bandcamp United. U njihovoj tadašnjoj izjavi stalo je: “Svi smo se odlučili pridružiti ovoj tvrtki zbog ljubavi prema nezavisnoj glazbi i vjerujemo da stranica kao što je Bandcamp, koja ima za cilj ponuditi etičku i pravednu alternativu ekonomiji streama, treba odražavati svoju misiju i interno.” Cijelu izjavu Bandcamp Uniteda iz ožujka pročitajte ovdje.

Epic Games je također najavio da će prepustiti i SuperAwesome, 'childrens' safe' web uslugu, koju su kupiili 2020. Sweeney objašnjava da su se odlučili na rezanje troškova kako bi “bez prekida razvoja ili naših osnovnih linija poslovanja” mogli nastaviti fokus na “ambiciozne planove”.

Load the next article
Loading...
Loading...