Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Zašto toliko glazbenika rasprodaje prava na svoje glazbene kataloge?

Justin Bieber, Stevie Nicks i Shakira novi su u nizu glazbenika koji svoje kataloge stavljaju u prodaju – koji je razlog tog trenda?

  • Mixmag I Foto: LOU STEJSKAL & ALL URBAN CENTRAL
  • 30 January 2023
Zašto toliko glazbenika rasprodaje prava na svoje glazbene kataloge?

Prošli tjedan dogodilo se novo trgovanje u glazbenom svijetu. Pop superzvijezda Justin Bieber (na slici) prodao je prava na svoj glazbeni katalog za prijavljenih 200 milijuna dolara Hipgnosis Songs Capitalu – tvrtki koju je 2018. osnovao gitarist Chica, Nile Rodgers. Isto je učinio i američki producent i DJ Zaytoven (na slici) – koji je surađivao s artistima kao što su Future, Travis Scott i Migos – a koji je prodao svoj katalog Ultra International Publishingu. Također, pioniri progresivnog rocka, grupa Yes, prodali su svoja prava Warner Musicu.

Pridružili su se tako rastućem popisu umjetnika koji su zamijenili prava na svoje glazbene kataloge u proteklih nekoliko godina, uključujući Shakiru i Justina Timberlakea, kao i starije titane glazbene industrije Boba Dylana, Brucea Springsteena, Stevie Nicks i Paula Simona. Postavlja se pitanje zašto veliki umjetnici, u različitim fazama svojih karijera, rasprodaju prava na svoje diskografije? Zašto tvrtke žele toliko platiti za njih? I što to znači za budućnost?

Budući da je streaming postao najpopularniji način slušanja glazbe za potrošače, promijenio je naše navike i unio novi život u starije pjesme i albume. Sada, s algoritmima i klasicima dostupnim na samo jedan klik, glazba iz prošlih razdoblja lakše dostupnija je nego ikad – i ostat će vrijedna i trajnija mnogo dulje nego u prošlosti. To znači da se umjetnicima nude iznosi od 20 do 30 puta veći od tantijema od streaminga – ponudu koju je teško odbiti, pogotovo ako je glazbenik u 70-ima, kao što su Bob Dylan i Neil Young. Nove platforme, uključujući TikTok, gdje su starije pjesme – kao što je “Dreams” Fleetwood Maca – postale viralne, znače da su tvrtke uvidjele prednosti ulaganja u stariju diskografiju.

Ali zašto bi Bieber, Zaytoven i Shakira – mladi umjetnici s još puno glazbe u sebi htjeli prodati? U vrijeme kada su prihodi smanjeni zbog streaminga i turneja koje se još uvijek oporavljaju nakon pandemije, prema jednom analitičaru - prodaja umjetnicima daje slobodu. Komentirajući Bieberovu transakciju, Joe Wadsworth, osnivač The Online Recordinga rekao je: “Ova prodaja predstavlja veliki pomak u ekonomiji glazbene industrije. Umjesto glazbene legende koja traži veliku zaradu prodajom svojih prava nakon duge karijere, ovo je umjetnik na vrhuncu svoje glazbene i komercijalne moći. Sa samo 28 godina, Justin Bieber ima jednu od najvjernijih i najpredanijih baza obožavatelja svoje generacije. Njegov katalog već sadrži više od stotinu hitova na top ljestvicama, uključujući pjesme poput 'Love Yourself' i 'Sorry', koje su obje zaradile više od milijardu streamova na Spotifyju,” nastavio je. “Vjerojatno su njegove najbolje godine tek pred njim i nakon što je osigurao financijsku neovisnost, ima slobodu nastaviti svoju karijeru u potpunosti pod svojim uvjetima.”

Load the next article
Loading...
Loading...