Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Novo istraživanje tvrdi da 60 posto glazbenika već koristi AI za stvaranje glazbe

Samo 28% sudionika u istraživanju distributera Ditto Musica reklo je da bi izbjegavali korištenje umjetne inteligencije za stvaranje glazbe

  • Mixmag I Foto: Pixabay
  • 4 May 2023
Novo istraživanje tvrdi da 60 posto glazbenika već koristi AI za stvaranje glazbe

Novo istraživanje tvrtke za distribuciju glazbe Ditto Music otkrilo je da 59,5% umjetnika već koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje glazbe, dok je daljnjih 47% sklono umjetnoj inteligenciji (AI) za pisanje pjesama u budućnosti. Rezultati, koji proizlaze iz ankete na 1200 korisnika Ditto Musica, zaključuju da bi 66% sudionika koristilo AI za miksanje i mastering, dok bi 62% koristilo tehnologiju za glazbenu produkciju. Od ovih Ditto korisnika, 77% je reklo da bi koristilo umjetnu inteligenciju za izradu omota albuma, dok je tek 28,5% reklo da nikada ne bi razmotrilo korištenje umjetne inteligencije u bilo kojem pogledu.

“Ohrabrujuće je vidjeti toliko glazbenika koji prihvaćaju napredak u tehnologiji i koriste umjetnu inteligenciju kao kreativnu pomoć,” rekao je Lee Parsons, glavni izvršni direktor Ditto Musica. “U Dittou se ponosimo time što smo korak ispred i ostajemo posvećeni pružanju najnovijih alata, resursa i podrške umjetnicima koja im je potrebna da uspiju pod vlastitim uvjetima.”

Uz to, prošli je mjesec pokrenuta koalicija od strane Human Artistry Campaign pozivajući se na to da umjetna inteligencija uzme u obzir “interese kreatora”. Pod naslovom 'Temeljna načela za aplikacije umjetne inteligencije u potpori ljudskoj kreativnosti i postignućima', točke su pokrivale komplicirana pitanja autorskih prava u vezi s korištenjem AI-ja ili repliciranjem radova umjetnika.

Iz Human Artistry Campaigna objašnjavaju: “Kako se nove tehnologije pojavljuju i ulaze u razne aspekte našeg postojanja, to se mora činiti odgovorno i s poštovanjem prema nezamjenjivim umjetnicima, izvođačima i kreativcima koji su oblikovali našu povijest i zacrtat će sljedeća poglavlja ljudskog iskustva.”

Suosnivač Black Music Action Coalitiona i supredsjedatelj Willie “Prophet” Stiggers rekao je oko koalicije: “Crni tekstopisci, producenti i umjetnici već se suočavaju s teškom borbom za vlasništvo, kredit i odgovarajuće plaćanje u glazbenoj industriji. Iako umjetna inteligencija može biti nevjerojatan alat, bez zaštite pravog ljudskog umijeća, umjetna inteligencija bi mogla opustošiti crnačku kreativnu zajednicu koja prednjači u tolikoj mjeri popularne kulture.”

Ovdje pogledajte cijelo izvješće Ditto Musica.

Load the next article
Loading...
Loading...