Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Jeff Mills skladao novu glazbu za filmski klasik iz 1927., 'Metropolis'

'Metropolis Metropolis' drugi je soundtrack techno pionira iz Detroita za kultni film Fritza Langa

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 26 January 2023
Jeff Mills skladao novu glazbu za filmski klasik iz 1927., 'Metropolis'

Detroitska techno ikona Jeff Mills stvorio je novu elektroničku glazbu za filmski klasik Fritza Langa iz 1927., 'Metropolis'.
'Metropolis Metropolis' je Millsov drugi soundtrack za film, a prvi, 'Metropolis', objavio je 2000. godine. Glazba na prvom albumu bila je fokusirana na određene scene u filmu, novi album odražava cjelokupnu priču i zaplet, pri čemu je Mills odabrao stvaranje glazbe koja bi odražavala atmosferu filma, a ne “čistu transkripciju”, stoji u izjavi za tisak. Soundtrack spaja elektroničku glazbu s klasičnim elementima - odaje počast radnji filma koja se zbiva 2000. godine ali i temi pronalaska zajedničkog jezika između čovjeka i stroja.

Film je izašao 1927.godine, nastao je prema istoimenom romanu Thee von Harbou iz 1925., a odvija se u futurističkoj, distopijskoj 2000. godini. Prikazuje svijet u kojem bogati gospodari vladaju radničkom klasom, koja beskrajno živi i radi ispod grada.

A evo što Mills kaže o svom albumu 'Metropolis Metropolis': “Stvaranje glazbe za filmsko remek-djelo Fritza Langa Metropolis tijekom mnogih godina bilo je i nastavlja biti sjajno iskustvo. Film je priča o 'čovjeku protiv čovjeka' uz pomoć stroja”, nastavio je. “Njegova dramatična tema sada je jednako relevantna kao što je bila kada je film debitirao 1927. godine. To je film u kojemu treba uživati, ali ga također treba uzeti u obzir i ispitati.”

Iako je riječ o nijemom filmu, Mills nije jedini umjetnik elektronske glazbe koji je crpio inspiraciju iz tog filmskog klasika. Naziv Kraftwerkovog albuma iz 1978. 'Die Mensch-Maschine' preuzet je od robota Maschinenmensch iz Langova filma. Ralf Hütter iz Kraftwerka jednom je rekao: “Na nas su jako utjecali futuristički nijemi filmovi Fritza Langa; Metropolis i dr. Mabuse. Mi smo bend Metropolisa,” nastavio je. “Osjećamo da je naša glazba nastavak ovog ranog futurizma.”

Album 'Metropolis Metropolis' možete kupiti OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...