Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Može li kanabis spriječiti COVID? Istraživanje u laboratoriju kaže da može

“Legalizacija kanabisa za sprječavanje COVID-a je priča kojoj se nadam 2022.”

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 15 January 2022
Može li kanabis spriječiti COVID? Istraživanje u laboratoriju kaže da može

Prema novom laboratorijskom istraživanju, spojevi u kanabisu mogu spriječiti virus COVID-19 da zarazi zdrave ljudske stanice. Journal of Natural Products je 10. siječnja 2022. objavio izvješće pod naslovom “Kanabinoidi blokiraju ulazak SARS-CoV-2 i novih varijanti u stanicu”. Istraživači su pokazali da se dvije kanabinoidne kiseline prisutne u genotipovima konoplje konoplje – kanabigerolna kiselina (CBGA) i kanabidiolna kiselina (GBDA) – mogu povezati s šiljastim proteinom virusa, koji inficira stanice s COVID-19. Kada su spojene na protein šiljaka, te kemikalije imaju sposobnost blokirati virus da uđe u stanice i izazove infekciju, otvarajući nove putove za prevenciju i liječenje bolesti.

U laboratorijskim uvjetima, istraživači su procijenili učinkovitost kemikalija protiv alfa i beta virusnih sojeva. Studija nije uključivala davanje suplemenata pacijentima niti usporedbu stopa infekcije između onih koji su ih koristili i onih koji nisu. Nalazi sugeriraju da bi se kanabis mogao koristiti u stvaranju budućih lijekova za prevenciju ili liječenje COVID-19, iako su potrebna daljnja istraživanja.

Richard van Breeman, koji je vodio studiju, rekao je za Dayton 247: “One nisu kontrolirane tvari poput THC-a, psihoaktivnog sastojka marihuane, i imaju dobar sigurnosni profil kod ljudi”.

Kao reakciju na vijest, jedan pojedinac na Twitteru je rekao: “Anegdotski dokazi s moje strane govore da je to točno. Imao sam predosjećaj cijelo ovo vrijeme. Bio sam izložen toliko puta, i nastavljam biti izložen svakodnevno, ako ne i tjedno. Još nisam podlegao!" Drugi je pak napisao: “Legalizacija trave za sprječavanje COVID-a je priča kojoj se nadam 2022.”.

Neki su ipak izrazili sumnje o studiji. “Studija nije uključivala davanje suplemenata ljudima ili uspoređivanje stope infekcije kod onih koji koriste spojeve s onima koji ne koriste”, rekao je Jon-Patrick Allem, docent na Sveučilištu Južne Kalifornije.

U intervjuu za VICE, znanstvenici koji su proveli studiju rekli su da, iako pušenje trave ne mora nužno zaustaviti infekciju, njihovo istraživanje otvara nove mogućnosti za korištenje svojstava kanabisa u medicini. “Znamo da CBD, CBG i THC nisu aktivni protiv virusa. Stoga bismo preporučili oralnu primjenu ovih spojeva umjesto da ih pušimo. Svakako smatramo da bi [pušenje kanabisa] imalo smanjen učinak. Nisam proveo istraživanje kako bih vidio koliko se brzo ova pretvorba odvija i koje su temperaturne granice. Ali znamo da je kanabidiolna kiselina nestabilna na toplini.”

Load the next article
Loading...
Loading...