Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U glavnom gradu Švicarske, Bernu, razmatra se legaliziranje kokaina

Grad trenutno proučava pilot shemu za prodaju droge za rekreacijsku upotrebu

  • Mixmag I Foto: Colin Davis/Unsplash
  • 8 January 2024
U glavnom gradu Švicarske, Bernu, razmatra se legaliziranje kokaina

Dužnosnici u glavnom gradu Švicarske, Bernu, razmišljaju o legalizaciji posjedovanja kokaina, uz prijedloge pilot sheme za prodaju droge za rekreacijsku upotrebu. Shemu trenutno razmatra upravno vijeće Berma, po uzoru na aktulnu probnu shemu koja omogućava prodaju kanabisa u ljekarnama. Parlament podržava shemu, no ona se može nastaviti samo s podrškom gradske vlasti, kao i uz promjenu švicarskog nacionalnog zakona.

Prema Reutersu, Švicarska ima jednu od najviših razina uporabe kokaina u Europi, a cijena droge prepolovila se u posljednjih pet godina. Iako su cijene kokaina pale u zemlji, Telegraph izvještava da je oko 70% do 80% svog prodanog kokaina u zemlji jako čisto - dužnosnici su izjavili da je čistoća kokaina “najviše kvalitete ikad viđene”.

Kako je izvijestio Sky News, Eva Chen, članica Bernova Vijeća iz stranke alternativne ljevice koja je sponzorirala prijedlog, rekla je: “Rat protiv droge nije uspio i moramo isprobati nove ideje. Kontrola i legalizacija mogu postići više od puke represije. Još uvijek smo daleko od potencijalne legalizacije, ali trebali bismo pogledati nove pristupe. Pozivamo na znanstveno nadzirano isprobavanje pilot sheme.”

Chen dodaje da je prerano objasniti više o načinu na koji će se razviti pilot shema, točnije kako će se droga dobiti i gdje će se prodavati. Sky News također izvještava da je gradska vlada upozorila da kokain može biti opasan po život: “Posljedice predoziranja, ali i individualna netolerancija na čak i najmanje količine, mogu dovesti do smrti.”

U zemljama kao što su Španjolska, Italija i Portugal, ljudi koji su u posjedu kokaina više nisu osuđeni na zatvor, no nijedna zemlja nije otišla toliko daleko da legalizira drogu.

Load the next article
Loading...
Loading...