Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Opet se proizvodi Minimoog Model D

Čak 52 godine nakon što je izumljen, opet ga se isporučuje Moog trgovcima diljem svijeta

  • Mixmag I Foto: Moog
  • 24 November 2022
Opet se proizvodi Minimoog Model D

Proizvođači sintesajzera Moog objavili su da se kultniMinimoog Model D vraća u proizvodnju, 52 godine nakon što je izumljen 1970. godine. Nova proizvodna serija izrađuje se u tvornici tvrtke u Ashevilleu, Sjeverna Karolina, SAD i već se isporučuju distributerima i trgovcima u SAD-u i inozemstvu.

Potpuno analogni sintisajzer, Model D izvorno su dizajnirali Bob Moog i njegov tim. Postao je omiljen i utjecajan instrument tijekom 1970-ih zahvaljujući svojim modulima i ugrađenoj tipkovnici, što znači da se moglo svirati trenutno i intuitivno bez potrebe za patch kabelima. Postao je posebno popularan u rastućim žanrovima funk, disco i elektroničke glazbe, a izvođači kao što su Herbie Hancock, Kraftwerk, Parliament-Funkadelic, Pink Floyd, Giorgio Moroder i Sun Ra navedeni su među umjetnicima koji su koristili Model D u studiju i na live nastupima.
Proizvodna serija sintesajzera 2022. zadržava zvučni mehanizam i putanju audio signala izvornika, a izrađen je ručno kako bi odgovarao izvornim specifikacijama. Također zadržava neke nove značajke iz proizvodne serije ponovnog izdanja iz 2016., što uključuje namjenski analogni LFO i tipkovnicu za praćenje brzine. Dodana je i potpuno nova značajka – pitch wheel s oprugom – što znači da se wheel vraća na središnju točku nakon otpuštanja.

Pročitajte i ovo: Theremin - 100 godina od prvog elektroničkog instrumenta

Steve Dunnington, potpredsjednik razvoja proizvoda u Moog Musicu, rekao je u izjavi: “Ova pažnja posvećena detaljima u materijalima i izradi omogućuje nam da se izravno povežemo s nasljeđem i karakterom ovog legendarnog instrumenta. Minimoog Model D više je od puke zbirke sklopova u kutiji - to je pravi glazbeni instrument koji je užitak programirati i svirati”, nastavio je. “Bob Moog uvijek je prepoznavao važnost osjećaja instrumenta, a mi smo uložili velike napore kako bismo odali počast njegovoj praksi kroz ponovno uvođenje i proizvodnju ovog prekrasnog sintesajzera.”

U nastavku pogledajte Minimoog Model D u akciji uz nastup uživo Will Gregory Moog Ensemblea:

Za više informacija provjerite Moogovu službenu web stranicu.

Load the next article
Loading...
Loading...