Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Znanstvenici stvorili najmanju ploču na svijetu - toliko sitnu da se jedva može vidjeti golim okom

Veličine 15x15 mikrometara može reproducirati 25 sekundi pjesme 'Rockin' Around The Christmas Tree'

  • Mixmag I Foto: CNG NANOCLIPS
  • 12 January 2023
Znanstvenici stvorili najmanju ploču na svijetu - toliko sitnu da se jedva može vidjeti golim okom

Znanstvenici u Danskoj stvorili su najmanju "vinilnu" ploču na svijetu, koja je toliko sićušna da se jedva može vidjeti golim ljudskim okom. Veličine samo 15x15 mikrometara, s utorima dubine od svega 65 nanometara, ova sićušna ploča reproducira 25 sekundi 'Rockin' Around The Christmas Tree' u stereo formatu, piše EDM.

U videu na YouTubeu koji demonstrira proces izrade, Postdoc Nolan Lassaline s DTU Physics na Tehničkom sveučilištu u Danskoj objasnio je da je ploča “toliko mala da cijela stvar koju oblikujemo može stati u jedan jedini utor obične vinilne ploče”. Koristi 3D litografski sustav Nanofrazer Scholar tvrtke DTU Physics i ispisuje utore ploče u polimerni film.

Profesor Peter Nøggild objasnio je da bi tehnologija mogla biti presudna u budućim znanstvenim istraživanjima, iako je malo vjerojatno da će uskoro početi masovno proizvoditi minutnu glazbu. Rekao je: “Iako je ovaj zapis, naravno, malo božićne zabave, također je vrlo ozbiljna vježba za nešto što je važno za naše istraživanje. Dok mi ovdje izrađujemo ove vrste utora s nanometarskom preciznošću, možemo ih prenijeti na niz drugih materijala, gdje će nam to u osnovi omogućiti da manipuliramo svojstvima materijala na nanoskali”, nastavio je. “Radimo nešto što nikada do sada nismo bili u mogućnosti učiniti u fizici. Još jedna stvar za koju bismo također mogli koristili ovo je izrada sićušnih senzora magnetskog polja koji nam omogućuju mjerenje struja u mozgu, a za to se nadamo da ćemo dugoročno stvoriti pristupačnu tehnologiju koja bi nam omogućila da odgovorimo na pitanja koji se odnose na Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.”

Rad DTU Physicsa nije jedini primjer ljudi koji eksperimentiraju s desetljećima starom tehnologijom vinilnih ploča. Prošle godine u studenom, dva korejska umjetnika izradila su gramofon koji reproducira glazbu od odbačene plastike.

Load the next article
Loading...
Loading...