Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Ronnie Spector, predvodnica grupe The Ronettes, preminula nakon kratke bolesti

Ikona iz 1960-ih pjevala je hitove poput 'Be My Baby' a bila je i u braku s producentom Philom Spectorom; imala je 78 godina

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 13 January 2022
Ronnie Spector, predvodnica grupe The Ronettes, preminula nakon kratke bolesti

Ronnie Spector, ikona 1960-ih i predvodnica njujorške ženske grupe The Ronettes, preminula je u 78. godini nakon kratke borbe s rakom. Na njezinoj web stranici obitelj je objavila izjavu u kojoj stoji: “Naš voljeni anđeo, Ronnie, danas je mirno napustio ovaj svijet nakon kratke borbe s rakom. Bila je s obitelji i u zagrljaju svog muža Jonathana. Ronnie je živjela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, opakim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njezina radost, razigrana priroda i čarobna prisutnost živjet će u svima koji su je poznavali, čuli ili vidjeli.”

The Ronettes su postale slavne 1960-ih i imale su niz velikih hitova, uključujući 'Be My Baby', 'Baby, I Love You' i '(The Best Part of) Breakin' Up'. 'Be My Baby' uvršten je u GRAMMY Hall of Fame 1999. godine. Njihov jedini studijski album 'Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica' izašao je 1964. i smatra se klasičnim R&B i pop albumom. Objavljen je dok je Ronnie još nosila majčino prezime Bennett.

U početku poznat kao The Darling Sisters, trio se sastojao od Ronniene starije sestre Estelle Bennett i Nedre Talley. Promjenili su ime u The Ronettes nakon potpisivanja ugovora za Philles Records Phila Spectora 1963. godine. Spector im je bio producent kao i koautor mnogih njihovih velikih hitova, a također je započeo aferu s Ronnie otprilike u vrijeme kada su počeli raditi zajedno, 1963. godine. Ronnie i Phil vjenčali su se 1968., nakon što se Phil Spector razveo od svoje prethodne žene 1965. U braku su posvojili troje djece.

U svojim memoarima Be My Baby iz 1990. Ronnie Spector je otkrila da je godinama bila izložena psihičkom zlostavljanju od strane Phila, uključujući sabotažu u karijeri i prijetnje da će je ubiti i pokazati njezino tijelo u kovčegu sa staklenim pokrovom koji je pohranio u njezin podrum.

Prisjetimo se i da je Phil Spector osuđen za ubojstvo holivudske glumice Lane Clarkson 2003., koju je ubio u svojoj vili u Kaliforniji 2009. godine. Nakon njegove smrti prošle godine, Ronnie je komentirala: “Bio je briljantan producent, ali loš muž. Nažalost, Phil nije mogao živjeti i funkcionirati izvan studija za snimanje. Nastupio je mrak, mnogi životi su oštećeni.”

Ona i Phil su se razveli 1974., a Ronnie se odrekla prava na buduću zaradu od svoje glazbe nakon što je Phil zaprijetio da će je ubiti plaćene ubojice. Dok je pokušavao obnoviti svoju karijeru, Phil je u više navrata pokušavao blokirati njezin uspjeh, zapošljavajući odvjetnike kako bi je spriječili da pjeva svoje hitove. Na kraju mu je naređeno da joj isplati više od milijun dolara autorskih prava, nakon dugotrajne pravne bitke koja je trajala više od 10 godina.

Ronnie se 1982. ponovno udala za svog menadžera Jonathana Greenfielda i s njim dobila dva sina. Objavila je niz solo singlova i albuma tijekom 70-ih i 80-ih, a posljednji solo album 'English Heart' objavila je 2016. godine.

U obiteljskoj izjavi još stoji: “Umjesto cvijeća, Ronnie je zatražila da novac donirate vašem lokalnom skloništu za žene ili Američkom indijanskom College Fundu. Proslava njezina života i glazbe bit će najavljena u budućnosti. Obitelj u ovom trenutku moli za privatnost.”

Load the next article
Loading...
Loading...