Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Braco Radović, legendarni majstor zvuka

Tijekom dugogodišnje karijere bio je zadužen za ozvučenje koncerata, od Bijelog Dugmeta, preko Brucea Springsteena pa sve do Solomuna i Davida Moralesa

  • Mixmag Adria/Ana Buljan (Promo)
  • 3 June 2024
Preminuo Braco Radović, legendarni majstor zvuka

Preminuo je legendarni majstor zvuka Braco Radović. Više od 50 godina radio je na zvučnim sustavima diljem svijeta, brinući se o zvuku na koncertima velikih imena kako regionalne tako i svjetske scene. Surađivao je Bijelim Dugmetom, Bajagom, Dinom Merlinom, ali i s Bruceom Springsteenom, Joeom Cockerom i Simple Mindsima, kao i sa Solomunom i Felverom na Stereotipu. Kako je tvrdio, život je posvetio basu a većinu svojih sound sistema složio je sam, proizvevši preko 500 pojačala, vjerujući u važnost analognog zvuka.

Svojevremeno je na pitanje je li mu lakše postaviti zvuk za rock ili techno, odgovario je: “Iako oprema više trpi, manje je brige oko techna jer imate samo dvije linije i dva monitora, za razliku od 50 mikrofona koliko ih ponekad zna biti na rock koncertu. Ipak, techno zahtijeva vrlo kvalitetan sistem. Zbog vrste glazbe i aranžmana, bas mora biti najmanje šest decibela jači nego kod druge glazbe”.
Posebno ga je volio David Morales, koji je 10 godina inzistirao da mu razglas za nastupe u Primoštenu radi upravo Braco Radović.

Load the next article
Loading...
Loading...