Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo Ryuichi Sakamoto

Omiljeni skladatelj i pionir elektronike imao je 71 godinu

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 3 April 2023
Preminuo Ryuichi Sakamoto

Legendarni japanski skladatelj i pionir elektronike Ryuichi Sakamoto preminuo je u 71. godini. Preminuo je 28. ožujka nakon borbe s rakom. Osim uspješnje solo karijere, Sakamoto je bio klavijaturist legendarnog benda Yellow Magic Orchestra, poznatog kao YMO.

Fasciniran Beatlesima i Debussyjem, Sakamoto je počeo pisati glazbu s 10 godina. Godine 1978. osnovao je YMO s Haruomi Hosonom i pokojnim Yukihirom Takahashijem, bend poznat po svojoj futurističkoj glazbi punoj sintisajzera koja je ubrzo postala definirana kao 'City Pop'. Njegovi solo radovi uključivali su i slavnu pjesmu 'Riot in Lagos'. Skladba je podjednako utjecala na suvremeni elektro zvuk kao i na hip-hop producente. Glumio je u filmu 'Merry Christmas, Mr. Lawrence' iz 1983., a osvojio je Oscara i GRAMMY-ja za glazbu u filmu 'The Last Emperor' iz 1987.

Nakon katastrofe u Fukushimi 2011., Sakamoto je bio aktivno uključen u pokret protiv nuklearne energije, slijedeći svoj interes za ekološka i mirovna pitanja. U lipnju 2022. Sakamoto je otkrio da se borio s rakom u četvrtom stadiju. Usprkos bolesti, izdao je posljednji album '12' ranije ove godine.

Load the next article
Loading...
Loading...