Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Prodaja vinila u SAD-u premašila je 19 milijuna u prvih šest mjeseci 2022.

To je djelomično zbog lanaca kao što su Walmart i Target koji drže ekskluzivna vinilna izdanja novih albuma

  • Mixmag I Foto: ERIC KRULL
  • 21 July 2022
Prodaja vinila u SAD-u premašila je 19 milijuna u prvih šest mjeseci 2022.

Novo izvješće otkriva da je prodaja vinila premašila 19,4 milijuna u prvih šest mjeseci 2022. Prema istraživanju Luminatea, taj iznos predstavlja nešto više od polovice, odnosno 53%, ukupne fizičke prodaje glazbe (36,5 milijuna) u SAD-u tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine. Ova je brojka nešto veća od 19,2 milijuna prodaje od istih potrošača 2021., što je porast od 108% u prodaji vinila u odnosu na isto vrijeme 2020. i 30-godišnji maksimum za prodaju vinila.

Prodaju u prvoj polovici ove godine uvelike mogu zahvaliti novijim izdanjima, a ne starijim naslovima iz kataloga. Harry Styles prodao je 183.000 primjeraka svog trećeg studijskog albuma, 'Harry's House', tijekom prvog tjedna od objavljivanja u svibnju, srušivši prethodni rekord u prodaji fizičke kopije albuma u prvom tjednu objave u posljednjih nekoliko godina.

Izvješće Luminatea također naglašava da je album Tyler, The Creatora, 'CALL ME IF YOU GET LOST', koji se prodaje na vinilu, također uvelike pridonio ovom broju. Vinilno izdanje ovog albuma prodano je u 50 000 primjeraka - 10 mjeseci nakon digitalnog izdanja albuma - što je dovelo do toga da je Tyler oborio rekord za najveći broj prodanih vinila u tjedan dana za rap album otkako je Luminate počeo pratiti statistiku prodaje 1991. godine.

Luminateovo izvješće pokazuje da je prodaja vinila aktualnih albuma (kao što je album Harryja Stylesa) porasla za 27,4% u odnosu na prošlu godinu, međutim prodaja vinila u katalogu pala je za 8,4% u odnosu na ovo doba prošle godine.

Nezavisne trgovine i online trgovci još uvijek dominiraju tržištem, čineći 52% odnosno 31% ukupne prodaje vinila. Međutim, također je utvrđeno da zato što mjesta kao što su Target i Walmart agresivno reklamiraju vinile, posebno one ekskluzivne, raste prodaja vinila. Ovo služi kao još jedna ilustracija kako vrijednost vinila raste u kontekstu potrošačke kulture. Prema podacima Američkog udruženja diskografske industrije, prihodi u 2021. porasli su 61% u odnosu na 2020. na milijardu dolara. Posljednji put ovo je viđeno 1986. godine.

OVDJE možete pročitati cijelo Luminateovo izvješće koje prikazuje statistiku prodaje glazbe i glazbenog poslovanja u SAD-u.

Load the next article
Loading...
Loading...