Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Suosnivač Abletona, Robert Henke, smatra da trebamo odbaciti vinile i 'u potpunosti prihvatiti CD-ove'

Henke kaže da je proizvodnja i distribucija vinila “veliko rasipanje energije i resursa”

  • Mixmag I Foto: ZYANYA BMO
  • 13 July 2022
Suosnivač Abletona, Robert Henke, smatra da trebamo odbaciti vinile i 'u potpunosti prihvatiti CD-ove'

U dugačkoj objavi na Facebooku, Robert Henke iz Abletona tvrdi kako se trebamo okrenuti CD-ovima kao formatima za fizičko izdavanje glazbe. Piše da zbog utjecaja vinila na okoliš razmišlja o tome da više ne izdaje vinile i umjesto toga želi “u potpunosti prihvatiti CD-ove”. Cijelu objavu započinje objašnjavajući da je “proizvodnja velikih teških ploča od plastike i slanje istih širom svijeta ogroman gubitak energije i resursa” te kaže da iz tog razloga planira odbaciti vinil. Međutim, budući da suosnivača Abletona, kako kaže, još uvijek voli fizičke kopije albuma, razmišlja o tome da se umjesto vinila odluči za CD-ove te ih naziva “podcijenjenima”.

Henkeova objava na Facebooku iznosi sedam ključnih točaka: cijene dostave i goriva; potrošnja energije za streamanje; dugovječnost CD-a; nema više izrade novog vinila; svatko radi svoj dio; korištenje CD-a kao preferiranog medija; vinil kao luksuzan proizvod.

Robert Henke mnogo se poziva na utjecaj proizvodnje vinila na okoliš, što se čini najvećim razlogom njegove odluke da se promijeni. Prema New Statesmanu, ploča ima 979 g ugljika, dok CD s kućištem ima samo 288 g ugljika. Prema članku u Conversationu, CD-ovi su općenito napravljeni od mješavine polikarbonata i aluminija - a ne od derivata sirove nafte koji se koristi za izradu vinilnih ploča. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Keele, citirano u New Statesmanu, također je pokazalo da ako slušate album pet sati - streaming ima lošiji utjecaj na okoliš od CD-a. To je zato što je CO2 koji se tijekom vremena oslobađa streamanjem, uzrokovan utroškom energije za pokušaj prijenosa podataka s mjesta na kojem je glazba pohranjena na uređaj sa kojeg se reproducira, mnogo veći od onog kod stvaranja CD-a i njegove reprodukcije u playeru.

Henke je također komentirao kako je kupnja i prodaja starih, vintage vinila “super”, međutim, proizvodnju novih vinila vidi kao potencijalni problem.

U listopadu je Mixmag objavio detaljno istraživanje uspona i pada vinila. U konačnici izgleda da je industrija vinila u svom trenutnom stanju neodrživa i da postoji nedostatak resursa i sve veći broj izdavača koji se u potpunosti odriču izdanja vinila.

Pročitajte cijelu Facebook objavu Roberta Henkea OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...