Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Prodaja vinila u Velikoj Britaniji prestigla prodaju CD-a prvi put nakon 1987.

“Iznimne performanse ploča unatoč lockdownu u maloprodaji, potvrđuju njihovu ulogu dugoročnog dodatka streamingu glazbe”, rekao je izvršni direktor BPI-a

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 26 March 2021
Prodaja vinila u Velikoj Britaniji prestigla prodaju CD-a prvi put nakon 1987.

Po prvi put u gotovo 25 godina, izdavačke kuće su na putu da zarade više od prodaje vinila nego od CD-a. Britanski labeli prošle su godine zabilježili 30-postotni rast prihoda od prodaje vinila, popevši se na 86,5 milijuna funti, što je najveći ukupan rezultat od 1989. godine.
Pandemija je bila čimbenik promjene na tržištu, jer su fanovi koji nisu mogli odlaziti na glazbena događanja, novac preusmjeravali na popunjavanje svojih kolekcija ploča. Još u studenom prošle godine, Drew Hill, direktor tvrtke Proper Music, najvećeg neovisnog distributera vinila i CD-a u Velikoj Britaniji, je izjavio: “Zabilježili smo rast od 250% od početka lockdowna. Mislio sam da će pandemija imati katastrofalne posljedice za industriju, ali tijekom lockdowna su, čini se, fanovi svaki mjesec umjesto na koncerte, novac trošili na ploče”.

Pročitajte i ovo: Vinyl Gore - internetski trend gdje ekipa dijeli fotografije razbijenih ploča

Britansko udruženje glazbene trgovine BPI (British Phonographic Industry) izvještava da godišnji prihod od vinila “sada preskače prihode od CD-a”. Prodaja CD-a lani je i dalje generirala više od 115 milijuna funti, međutim prihodi od CD-a općenito brzo padaju od 2010. godine, kada je prodaja generirala 563 milijuna funti, dok je prodaja vinilnih ploča zabilježila stalni rast s razine od 3,5 milijuna funti u 2010. godini.
Geoff Taylor, izvršni direktor BPI-a, BRIT Awardsa & Mercury Prizea, rekao je: “Iznimne performanse ploča unatoč lockdownu u maloprodaji, potvrđuju njihovu ulogu dugoročnog dodatka streamingu glazbe. Godina 2021. će vjerojatno biti ona u kojoj će prihodi od ploča premašiti prihode od CD-a prvi put nakon tri desetljeća - od 1987. Uz neposrednost i praktičnost streaminga, obožavatelji se žele približiti umjetnicima koje vole posjedujući njihovu opipljivu kreaciju, a sve više ih otkriva kako vinil ili s ljubavlju stvoreni CD box setovi mogu poboljšati njihovo glazbeno iskustvo.”

Pročitajte i ovo: Najbolji gramofoni u 21. stoljeću

Neki od najprodavanijih ploča u 2020. godini uključuju klasike kao što su Fleetwood Macov “Rumors” i “Back To Black” Amy Winehouse, dok su među najnovijim naslovima najprodavaniji “Fine Line” Harryja Stylesa, “Disco” “Kylie Minogue i “Ultra Mono” IDLES-a. Inače, CD format sljedeće godine slavi 40. godišnjicu postojanja.

Load the next article
Loading...
Loading...