Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Glazba bi se mogla arhivirati i na 10 000 godina, na novom hard driveu napravljenom od stakla

Novi projekt, suradnja između Microsofta i Global Music Vaulta, mogao bi biti rješenje za pohranu podataka budućim generacijama

  • Mixmag I Foto: GLOBAL MUSIC ARCHIVE
  • 21 June 2022
Glazba bi se mogla arhivirati i na 10 000 godina, na novom hard driveu napravljenom od stakla

Global Music Vault i Microsoft najavili su zajednički suradnju oko rješavanja problema dugotrajne arhivske pohrane glazbe i to iz pomoću uređaja napravljenog od stakla. Zajedno su napravili uređaj u stilu hard drivea uređaj koji ima mogućnost pohranjivanja digitalnih podataka 10.000 godina.

Zajednički projekt, nazvan Project Silica, uređaj je donekle nalik staklenom hard driveu koji se čita kao CD. Stakleni kvadrat (na slici iznad) može primiti do 100 GB digitalnih podataka — što je jednako otprilike 20.000 pjesama — u biti zauvijek. Podaci mogu biti šifrirani ili nešifrirani, a čitaju se s uređaja putem algoritama strojnog učenja koji dekodiraju slike i uzorke koji nastaju blještanjem svjetla kroz staklo. Ploča od silicijevog stakla otporna je na elektromagnetske impulse (EMP) i stoga je otporna na različite vremenske uvjete. To znači da se silicij može kuhati, peći, mijenjati i iritirati - ali podaci pohranjeni unutar stakla ostaju isti i mogu se sačuvati. Projekt je osmišljen jer raste potražnja za dugoročnim opcijama za pohranu na cloudu pa su znanstvenici i tehnološki stručnjaci odlučili istražiti sve opcije.

Projekt Silica dio je šireg projekta Optics for the Cloud koji istražuje sjecište između optike i računalne znanosti te kako će nove metode i stilovi infrastrukture utjecati na to. Tijekom razvoja ovog uređaja, znanstvenici su uspješno uspjeli pohraniti i povratiti filmski klasik 'Superman' iz 1978. godine.

Microsoft će, uz Elire Group i Global Music Vault, koristiti ovu tehnologiju za rastuću glazbenu industriju. Luke Jenkinson iz Global Music Vaulta kaže: “S više od 4 milijuna glazbenih producenata na globalnoj razini i preko 60.000 pjesama koje se objavljuju samo na Spotifyju svaki dan, današnja rješenja za pohranu digitalnih i fizičkih podataka brzo postaju zastarjela, nevažna i predstavljaju rizik za našu budućnost. Ne samo da želimo ovo staviti visoko na dnevni red globalne glazbene industrije, već želimo surađivati s najboljim tvrtkama na svijetu kako bismo pronašli rješenja. Kako globalnom glazbenom ekosustavu želimo ponuditi vječno rješenje, vjerujemo da je Microsoftov Silica upravo to rješenje za naše potrebe pohrane.”

Da biste saznali više o projektu, posjetite web stranicu Global Music Vaulta OVDJE ili Microsoftovu web stranicu OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...