Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Film koji sadrži finalne izvedbe Ryuichija Sakamota, imat će premijeru na filmskom festivalu u Veneciji

Film 'Opus', koji je režirao sin pokojnog Sakamota, Neo Soro, uključivat će 20 glazbenikovih skladbi

  • Mixmag/YouTube
  • 31 August 2023
Film koji sadrži finalne izvedbe Ryuichija Sakamota, imat će premijeru na filmskom festivalu u Veneciji

Finalni nastupi Ryuichija Sakamota bit će premijerno prikazani kao film na Venecijanskom filmskom festivalu sljedeći tjedan. Film 'Opus' režirao je sin pokojnog glazbenika, Neo Soro, producirala ga je Sakamotova supruga i menadžerica Norika Sora, a film uključuje 20 njegovih skladbi. Uoči smrti, Sakamoto nije mogao nastupati zbog borbe s rakom, no održao je jedan posljednji nastup za film. Oscarom i GRAMMYjem nagrađeni japanski skladatelj i pionir elektronike preminuo je 28. ožujka u 71. godini

Film uključuje live izvedbe djela Yellow Magic Orchestra i neke odlomke koje je on stvorio za filmove kao što su The Last Emperor i Merry Christmas Mr. Lawrence. Premijera filma je 5. rujna na venecijanskom filmskom festivalu, a Deadline je podijelio posthumnu izjavu Sakamota o njegovom radu na filmu.

Sakamoto objašnjava: “Projekt je zamišljen kao način snimanja mojih izvedbi – dok sam još mogao nastupati – na način koji je vrijedan očuvanja za budućnost. Iznajmili smo 509 Studio NHK Broadcast Centera za snimanje, što je mjesto za koje mislim da nudi najbolju akustiku u Japanu. Kod kuće sam odsvirao svaki komad koji smo snimili na iPhone kako bih konstruirao ukupnu kompoziciju koncerta koja će izražavati tijek vremena od jutra do noći. Sve je bilo pomno osmišljeno tako da su se položaji kamere i osvjetljenje značajno mijenjali sa svakom pjesmom”, dodaje.

Produkcijska ekipa sastojala se od 30-ak ljudi, a predvodio ju je snimatelj Bill Kirstein, koji je snimio 'Opus' pomoću tri 4K kamere. “U snimanje sam ušao pomalo nervozan, misleći da mi je ovo posljednja prilika da na ovaj način sa svima podijelim svoju izvedbu. Snimali smo nekoliko pjesama dnevno s puno pažnje,” kaže Sakamoto. “U određenom smislu, dok sam o ovome razmišljao kao o svojoj posljednjoj prilici za nastup, također sam osjećao da sam uspio pomaknuti granice. Jednostavno sviranje nekoliko pjesama dnevno s puno koncentracije bilo je sve što sam mogao skupiti u ovom trenutku svog života. Možda zbog napora, nakon toga sam se osjećao potpuno šuplje, a stanje mi se pogoršavalo otprilike mjesec dana. No, bez obzira, osjećam olakšanje što sam uspio ovo snimiti prije smrti – izvedbu kojom sam bio zadovoljan", zaključuje Sakamoto u izjavi oko filma.

Load the next article
Loading...
Loading...