Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Tim Ryuichija Sakamota podijelio 'finalnu playlistu' koju je slavni skladatelj složio za svoj pogreb

Legendarni japanski skladatelj preminuo je u ožujku, nakon borbe s rakom

  • Mixmag I Foto: YouTube
  • 17 May 2023
Tim Ryuichija Sakamota podijelio 'finalnu playlistu' koju je slavni skladatelj složio za svoj pogreb

Menadžerski tim Ryuichija Sakamota podijelio je njegovu 'finalnu playlistu', koju je pokojni skladatelj pripremio za vlastiti pogreb. Playlista sadrži 33 pjesme, zove se 'Funeral', a uključuje glazbu Debussyja, Bacha, Ennia Morriconea i Nina Rote. Playlista počinje s komadom Sakamotova stalnog suradnika Alve Nota a završava s 'Breath' Laurel Halo. Njegov tim podijelio je playlistu uz poruku: “Željeli bismo podijeliti playlistu koju je Ryuichi privatno sastavio za vlastiti pogreb, kako bi popratio svoju smrt. On je doista bio uz glazbu do samog kraja.”

Legendarni japanski glazbenik, koji je stekao globalno priznanje svojim radom kao dio Yellow Magic Orchestra kao i svojim solo skladbama, preminuo je nakon duge borbe s rakom 28. ožujka. Imao je 71 godinu. Njegove pojedinačne skladbe uključuju pjesmu 'Riot in Lagos' iz 1980. s albuma 'B-2 Unit', koja se općenito smatra pionirskim djelom u razvoju elektro i hip hop instrumentala. Za svoj rad na filmskoj glazbi kao što su Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983.), The Last Emperor (1987.) i The Revenant (2015.), Sakamoto je nagrađen s nizom najvećih filmskih i glazbenih priznanja — uključujući Oscara, dva Zlatna globusa, te nagrade BAFTA i GRAMMY. Izvan glazbe, Sakamotov antinuklearni stav priskrbio mu je poštovanje njegovih umjetničkih kolega i šire - stav koji je usvojio nakon potresa u Fukushimi 2011., teme koja je bila u središtu dokumentarca iz 2014. o njegovom životu Coda.

Skladatelju je 2014. prvi put dijagnosticiran rak orofaringeusa, ali je godinu dana kasnije ušao u remisiju. Godine 2021. objavio je obožavateljima putem svoje web stranice da mu je, unatoč oporavku od bolesti, dijagnosticiran rak rektuma, napisavši: “Od sada ću živjeti uz rak. Ali, nadam se da ću još neko vrijeme stvarati glazbu.”

Predstavnici Sakamota objavili su njegovu smrt 2. travnja 2023. Njegov tim je napisao: “Živio je s glazbom do samog kraja. Željeli bismo izraziti našu najdublju zahvalnost njegovim obožavateljima i svima onima koji su podržali njegove aktivnosti, kao i medicinskim stručnjacima u Japanu i SAD-u koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da ga izliječe.” Umjetnici, obožavatelji i javne osobe iz čitavog glazbenog spektra odali su mu počast na društvenim mrežama.

Finalnu playlistu Ryuichija Sakamota možete poslušati u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...