Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U Australiji raste zabrinutost da bi liječenje psihodelicima moglo biti samo za bogate

Nova izvješća predviđaju da će novi legalni tretmani koštati između 25 i 35 tisuća australskih dolara

  • Mixmag I Foto: Natasha Arefyeva/Unsplash
  • 22 March 2023
U Australiji raste zabrinutost da bi liječenje psihodelicima moglo biti samo za bogate

Nakon što su u Australiji ranije ove godine psihodelici odobreni za liječenje depresije i drugih mentalnih problema, među Australcima raste zabrinutost zbog iznimno visokih troškova tih terapija. Naime, odlučeno je da će se od 1. srpnja MDMA i psilocibin, koji se nalazi u gljivama, moći koristiti kao pomoć u liječenju depresije i PTSP-a, ali, unatoč revolucionarnom potezu, troškovi liječenja mogli bi iznositi između 25 i 35 tisuća australskih dolara. Povrh troškova terapije potpomognute psihodelicima, sami lijekovi bi mogli stajati dodatnih 1000 ili 2000 australskih dolara, piše The Sydney Morning Herald.

“Iskreno, ne mislim da će nakon 1. srpnja, sljedećih 12 do 18 mjeseci, ovi tretmani biti široko dostupni”, rekao je dr. Stephen Bright, direktor Psychedelic Research In Science & Medicine, za novine. “Stroga kontrola terapije znači da će vrlo malo psihologa uistinu sudjelovati u ovakvoj vrsti liječenja. Bit će tek nekoliko otvorenih klinika, bojim se.”

Također govoreći za The Sydney Morning Herald, izvanredni profesor Sveučilišta u Melbourneu Gillinder Bedi objasnio je: “Nije jasno tko će platiti račun, neke organizacije pokušavaju uspostaviti filantropsko financiranje. Ali, realno, ovo liječnje će, barem u početku, biti za ljude s novcem. Ako stavite dva klinička psihologa u sobu na osam sati, po [Medicare] tarifi od 120 dolara po satu – što nije ono što ljudi naplaćuju, naplaćuju 200 do 300 dolara – imate enormno skup tretman. Mislim da bi mogao trošak biti veći od 25 tisuća dolara.”

[Via: The Sydney Morning Herald]

Load the next article
Loading...
Loading...