Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Legendarni club The Warehouse u Chicagu priznat kao nacionalna znamenitost

Poznat je i kao 'rodno mjesto housea', a Frankie Knuckles je bio rezident DJ

  • Mixmag
  • 27 June 2023
Legendarni club The Warehouse u Chicagu priznat kao nacionalna znamenitost

The Warehouse, legendarni klub koji se smatra rodnim mjestom house glazbe, od grada Chicaga je dobio status nacionalne znamenitosti. Izvorno otvoren na 206 South Jefferson Streetu u Chicagu, Illinois, 1977., The Warehouse je brzo postao vruća točka za crnce i latino queer muškarce koji vole disco i koji su plesali uz glazbu rezident DJ-a Frankieja Knucklesa. Frankiejev stil uključivao je neobičan spoj vladajućih disco klasika, europske elektronske synth glazbe i povremene soul ili rock pjesme nekog indie labela. To je obuhvatilo rane dane house glazbe, nazvane po rodnom mjestu žanra.

Gradsko vijeće Chicaga dodijelilo je toj inače bivšoj tvornici status znamenitosti prošlog tjedna u sklopu peticije koja je započela u ožujku ove godine. U travnju je The Warehouse dobio poticaj nakon što je svih sedam članova Komisije za znamenitosti Chicaga glasovalo za njega.

Joe Shahanan, osnivač mnogih renomiranih čikaških noćnih klubova uključujući Smart Bar, mjesto u kojem je prvi nastupao Knuckles, komentirao je: “Mnogi ljudi nazivaju [Frankieja] 'Godfather of House'. Uvijek sam ga smatrao 'Arhitect of House' - on je taj koji je izgradio temelje onoga što je postalo globalni fenomen”.

Što se tiče očuvanja mjesta kao kulturnog spomenika, rekao je da Vijeće treba “pustiti ljudima da govore, neka se zna da je to važan aspekt naše kulturne povijesti i treba ga spasiti.

“Znamenitosti grada ilustriraju priču o našoj povijesti i kulturi”, rekao je Brandon Johnson, gradonačelnik Chicaga. “Ponosan sam što je Gradsko vijeće odobrilo označavanje znamenitosti za The Warehouse, prostor koji se smatra rodnim mjestom house glazbe i sigurnim utočištem za LGBTQ+ zajednice u Chicagu”, nastavio je. Ovo označava važnu prekretnicu u prepoznavanju kulturnog i povijesnog značaja elektroničke glazbe i velikog doprinosa crnačkih, latinoameričkih i queer obespravljenih zajednica u tome.

Otprilike 1984., Knuckles je počeo eksperimentirati s ritam i drum mašinama kako bi ublažio svoje mikseve sa "chic chik chok ka ka" zvukovima, ubačenim ispod kultnih disco klasika, što su odmah oponašali drugi lokalni DJ-i. Taj je zvuk definirao žanr Chicago House. Taj zvuk počeli su preuzimati i drugi izvan crne i latino queer scene. Mnogi su smatrali da se pomalo komercijalizira, pa su Knuckles i osnivač The Warehousea Robert Williams otišli kako bi se posvetili drugim pothvatima.

Ipak, utjecaj tog zvuka nastavio se širiti zahvaljujući DJ-ima poput Rona Hardyja koji je naslijedio Knucklesovu poziciju rezidenta u The Warehouseu. Nakon što je zvuk prešao ocean i preplavio europske noćne klubove, house glazba postala je svojevrsni međunarodni fenomen. Frankie Knuckles preminuo je 31. ožujka 2014., ostavivši za sobom čvrsto nasljeđe. Njegovoj zakladi možete pristupiti ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...