Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Po prvi put od 1987., vinili prodavaniji od CD-ova u Americi

Prodano je više od 41 milijuna vinilnih ploča u usporedbi s 33 milijuna CD-a

  • Mixmag I Foto: Pixabay
  • 16 March 2023
Po prvi put od 1987., vinili prodavaniji od CD-ova u Americi

Vinili su premašili prodaju CD-ova u SAD-u 2022., prvi put od 1987., prema novom izvješću Američkog udruženja diskografske industrije (RIAA). Prodano je više od 41 milijuna vinilnih ploča u usporedbi s 33 milijuna CD-a, pri čemu je vrijednost prodanih vinila (1,2 milijarde dolara) bila dvostruko veća od vrijednosti CD-a (483 milijuna dolara), što čini oko 71% prihoda od fizičkih glazbenih formata. Bila je to 16. uzastopna godina rasta prodaje ploča i sedma uzastopna godina povećanja prihoda od snimljene glazbe.

Prihodi od fizičkih kopija potaknuti su povećanjem prodaje vinila, s padom prihoda od CD-a za 18% u usporedbi s 2021. godinom. Prihodi od streamanja – definirani prihodima od plaćenih pretplata, usluga podržanih oglasima i drugih formata – porasli su za 7%, popevši se na 13,3 milijarde dolara. Streaming je činio veliku većinu prihoda od glazbe u SAD-u u 2022., otprilike 84% ukupnog prihoda, a plaćene pretplate dosegnule su najvišu razinu svih vremena od 92 milijuna pretplatnika. Ukupni prihodi glazbene industrije porasli su 6% na procijenjenih 15,9 milijardi dolara.

Unatoč ukupnom rastu prodaje snimljene glazbe, bogatstvo nije ravnomjerno podijeljeno. Podaci s početka ove godine pokazuju da je jedan od svakih 25 vinilnih albuma prodanih 2022. bio LP Taylor Swift. Prodala je gotovo 1,7 milijuna ploča u cijeloj svojoj diskografiji, više nego sljedeća dva izvođača – Harry Styles i The Beatles – zajedno.

Rast potražnje za pločama suočio se problemom industrije koja se bori da održi korak s procijenjenom potražnjom za pločama u vrijednosti od milijarde dolara. Došlo je do manjka raspoloživih pogona za prešanje, a većina kapaciteta bila je zauzeta zbog potražnje velikih labela s njihovim većim narudžbama, ostavljajući malo prostora i više cijene za neovisne labele.

Load the next article
Loading...
Loading...