Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji techno miksevi iz 90-ih dostupni na internetu

1. dio

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 1 April 2021

Surfajući bespućima interneta, u stalnoj potrazi za sadržajem koji bi vam ovaj period bez clubbinga i zabave na plesnom podiju učinio zanimljivijim, ponovno otkrivamo neke od najsjajnijih faza kroz koje je elektronička scena prolazila, na zalazu 20.st. Posljednja dekada prošlog stoljeća bila je ključna za razvoj techno glazbe, nakon što je krenula iz Detroita, prešla Atlantik i počela osvajati Europu...

Unatoč uvriježenom mišljenju na globalnoj sceni o tome kako taj period nije dovoljno dobro dokumentiran, čini se da je broj zanimljivih izvora s arhivom techno mikseva na internetu, posljednjih godina u porastu. Dokaz tome su i trendovi u glazbenoj produkciji koji, na valove, vrlo smjelo prizivaju 90e, o čemu je nedavno pisao i Cet. Stoga smo vam pripremili listu s nekima od ponajboljih DJ setova, ujedno i dobrih polazišnih točaka za vlastita glazbena
istraživanja...

UNDERGROUND RESISTANCE - ''LIVE AT LIMELIGHT, NYC'' (1992.)

Ako želite čuti jedan originalni, reprezentativni Underground Resistance set, ovo je vaš link. Izvođači su i sami osnivači UR-a, Mad Mike Banks i Jeff Mills, uz sudjelovanje Roberta Hooda u ulozi MC-a...

SVEN VÄTH - ''TECHNO TRANCE - TRIP ONE MIXTAPE'' (1993.)

Digitalno snimljen miks, originalno distribuiran na kazeti, iz serijala ''Techno Trance'', u kojem su sudjelovali Sven Vath, DJ Dag, Marc Spoon i Jeff Mills. U Svenovom miksu, fanovi će prepoznati verzije stvari s njegovog prvog albuma ''An accident in Paradise''.

ANDREW WEATHERALL - ''ESSENTIAL MIX'' (1993.)

Andrew Weatherall koji nas je prerano napustio, početkom 90-ih bio je jedan od prvih ''superstar'' DJ-a u UK-u. Njegov prvi Essential Mix iz '93. je, ukupno, treći Essential Mix otkako je taj serijal krenuo na BBC Radio 1, a iako ga, generalno, ne svrstavamo u techno DJ-e, u svojoj je karijeri prošao nekoliko techno faza. Ovo je bila prva...

SURGEON - ''HOUSE OF GOD, BIRMINGHAM'' (1993.)

Anthony Child aka Surgeon, jedan je od osnivača kultnog UK techno branda, House Of God iz Birminghama. Gotovo 30 godina nakon ovog seta, Surgeon je i dalje jedan od najznačajnijih britanskih techno glazbenika i live izvođača, ali, da ne bi bilo zabune, ovdje je ipak riječ o njegovom DJ setu iz '93.

DAVE CLARKE - ''ESSENTIAL MIX'' (1994.)

Još jedna UK techno legenda je svakako Dave Clarke, a njegov Essential Mix iz 1994. mogao bi slobodno ponijeti titulu ''soundtracka'' Detroit techna 90-ih. Kevin Saunderson, Jeff Mills, Drexciya, Model 500, Cybotron, DJ T-1000 i Underground Resistance neka su od imena koja ćete naći na ovoj tracklisti...

CARL CRAIG - ''FUSE CLUB, BRUSSELS'' (1994.)

Ako vas pak zanima što bi to bio proper deep i soulful techno, ovaj set Carla Craiga iz belgijskog hrama techna - kluba Fuse, sve je što trebate čuti. Zanimljivo je čuti ove velikane techno glazbe u svojim najboljim DJ danima, pogotovo zato što su se mnogi, u svojim kasnijim fazama, fokusirali na produkciju i live izvedbu...

MISS DJAX - ''LOVE PARADE'' (1995.)

U potrazi za reprezentativnim setom s nekadašnjeg berlinskog Loveparadea, ovaj Miss Djax iz 1995. definitivno ubrajamo među favorite. Osim što je snimljen u zlatnom periodu ove manifestacije, miks i glazbeno dočarava njegovu auforičnu atmosferu.

JEFF MILLS - ''LIQUID ROOM, TOKYO'' (1995.)

Klasik i jedan od najpopularnijih Millsovih setova online. Snimljen u kultnom japanskom klubu, miks je kasnije i službeno objavljen za etiketu React. Glazbeno i tehnički, ovaj miks je klasa za sebe i dokaz da i DJ set može biti umjetničko remek djelo.

ROBERT ARMANI - ''TECHNO MANIA'' (1995.)

Robert Armani je jedan od rijetkih pionira techna koji dolazi iz Chicaga, a pripadnost sceni poznatoj po houseu može se osjetiti i u ovom promo miksu iz 1995.. Armanijev techno beat je žestoka i brža verzija jackin' ritma...

MANU LE MALIN & LAURENT HO - ''DIGITAL THUNDER'' (1995.)

Francuski DJ-i Manu Le Malin i Laurent Ho briljiraju u ovom energičnom setu, u kojem kao da nagoviještavaju hard techno, smjer u kojem se jedan ogranak techno scene našao krajem 90-ih i početkom 00-ih.

COLIN DALE - ''OUTER LIMITS 2'' (1995.)

''Outer Limits 2'' bio je jedan od službeno objavljenih mikseva Colina Dalea koji je, u ovoj fazi, već bio etabliran DJ na UK sceni i voditelj radijske emisije Abstrakt Dance na postaji Kiss FM. Tracklista uključuje poznata imena kao što su Carl Craig, Marshall Jefferson, Juan Atkins i Steve Rachmad.

ROBERT HOOD - ''MINIMALISTIC STYLE, CLUB PLASMA, HOYERSWERDA'' (1996.)

Jedan od ponajboljih mikseva Roberta Hooda, nakon njegovog albuma ''Minimal Nation'' iz
1994., odnosno njegove ''najminimalnije faze''. Znakovito je što je ovaj set snimljen upravo u Njemačkoj, gdje je minimal zvuk, polovicom 90-ih nailazio na najbolji odaziv.

CLAUDE YOUNG - ''DJ-KICKS'' (1996.)

Jedan od najpoznatijih mikseva iz serije ''DJ-Kicks'' koji je Claudeu Youngu, tad jedinom turntablistu među techno DJ-ima, nakratko donio svjetsku slavu. Upravo se u ovom miksu može čuti posebnost i vještina s kojom je Young pristupao svojim DJ setovima.

STACEY PULLEN - ''DJ-KICKS'' (1996.)

Pored Claudea Younga, popularan ''DJ-Kicks'' miks bio je i onaj Staceya Pullena, a njegov izlazak je na sličan način utjecao i na njegovu karijeru, iako posve različit od Youngova miksa. Pullen ovdje vješto miksa Detroit i Chicago zvuk, uz zanimljive afro elemente.

KENNY LARKIN - ''MAYDAY, DORTMUND'' (1996.)

I Kenny Larkin se smatra značajnim predstavnikom drugog vala Detroit techna koji je preplavio Europu polovicom 90-ih. Ako vas zanima kako je to zvučalo u miksu, nema boljeg primjera od ovog seta s dortmundskog MayDaya.

ROBERT HOOD - ''ENERGY, ZURICH'' (1996.)

I ovo je jedan od vrhunskih minimal techno DJ setova kakve je Robert Hood izvodio polovicom 90-ih. I ovaj je snimljen u Europi, gdje se 10-ak godina kasnije i razvila minimal kultura u glazbenoj produkciji.

K-HAND - ''1LIVE, TREIBHAUS'' (1996.)

Kelli Hand aka K-Hand je bila obećavajuća nova zvijezda Detroit techna, krajem 90-ih i, pomalo je neobično što je danas dostupno vrlo malo njenih zabilježenih DJ setova. Njeni setovi bili su mješavina soulful & upbeat techna te Chicago i ghetto housea.

MONIKA KRUSE - ''FINE AUDIO RECORDINGS DJ MIX SERIES VOL. 1'' (1997.)

Monika Kruse objavila je prvi miks, u kasnijoj seriji mikseva, za njemački Fine Audio Recordings. Tracklista uključuje djela Marca Carole, DJ Rusha, Basic Channela, Jeffa Millsa i drugih značajnih autora iz druge polovice 90-ih.

KEVIN SAUNDERSON - ''X-MIX-7 - TRANSMISSION FROM DEEP SPACE RADIO'' (1997.)

Iako je, na samom početku karijere, imao nekoliko velikih hitova s projektom Inner City, Kevin Saunderson se, tijekom 90-ih, kroz svoje DJ setove ipak vratio technu. Nakon Richiea Hawtina, Johna Acquavive, Laurenta Garniera, DJ Hella i Davea Angela, Saunderson je snimio svoj miks iz serijala X-Mix.

Next Page
Loading...
Loading...