Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Breakout: AQ Total Vinyl

Nova Kancina kolumna govori o tome kako je nastala kolekcija osam vinilnih albuma s najboljim plesnim snimkama Aquariusovih izvođača

  • Ozren Kanceljak I Foto: Promo
  • 15 October 2019

“U rujnu 1948. godine objavljen je prvi Long Play vinil u dijametru od 12 inča (30 centimetara) koji se vrtio 33 1/3 kruga u minuti. To povijesno Columbijino izdanje označilo je početak najsjajnijeg razdoblja glazbene industrije – ere albuma. Bez albuma nisu bile moguće zabilježbe velikih simfonija i opera; ali vjerojatno ne bi bilo psihodelije, progresivnog/simfo rocka, post bopa, free jazza, ambijentalne i eksperimentalne glazbe a potom i tzv. extended verzija plesnih hitova. Stvorena je i nova, ne samo komercijalna, već i umjetnička forma – diskografski “album”. Također, omogućeno je i kompiliranje odabranih snimaka pojedinog izvođača, stila ili diskografa na jednom mjestu.

Baš povodom 70. godišnjice prvog LP-ja, Aquarius želi i sam zatvoriti krug glazbenih formata kolekcijom osam vinilnih albuma s najboljim plesnim snimkama svojeg dvadesetogodišnjeg izdavaštva. Tako će po prvi put iz brazdi vinila na gramofonima zasvirati hitovi Jinxa, Singkillersa, Cubisma, Nine Badrić, Massima, Mayalesa, Detoura, Šo!Mazgoona, Sare Renar i brojnih drugih. Jer umjetnici to zaslužuju, baš kao i kolekcionari i old school DJ-evi-”

Ovo je duža (mogli bismo je nazvati i “extended”) verzija teksta, tzv. “liner notes” koji se nalazi na prvom vinilnom izdanju zagrebačke diskografske kuće Aquarius Records koji je izašao prije otprilike godinu dana, u rujnu 2018. Bio je to početak serijala od čak osam planiranih vinila koji će se objaviti, barem kako je planirano, do proljeća iduće 2020. godine.

Osnovna ideja bila je prilično jednostavna. Kako i sam spadam među takozvane vinilne freakove, ali ne u smislu pukog kolekcionarstva već sam sadržajno fokusiran na one vinile koje želim puštati u svojim (kako se usuđujem nazivati “perfect vinyl”) setovima, odavno sam shvatio da neke od najdražih snimaka plesne scene domaće glazbe mogu imati samo ako si sam naručim da mi se “urežu” u lak vinil. Naime, Aquarius records je tvrtka nastala u doba ekspanzije CD-ova i sunovarata vinilne prodaje. Nikad kroz svoju kratku ali intenzivnu povijest nisu objavili albume, pa čak niti singlove ili remikse na vinilima.

Otišao sam do svojih prijatelja u Aquarius Records i postavio direktoru Borisu Horvatu jednostavno pitanje: “Imate, barem što se mene tiče, malu gomilu genijalnih plesnih snimaka koje bih volio uvrstiti u svoje setove. Uvjeren sam da nisam jedini. Dapače, vinilnih DJ-eva je sve više. Hoćete li objaviti, odnosno reizdati neke albume i na vinilu? Ili, što mislite da napravimo selekciju, i da objavite dvostruki album vaših najboljih plesnih stvari? Ako nećete vi, ja ću si narezati te singlove, pa čisto da znam.”

Odgovor sam dobio za par dana. I on me nemalo iznenadio.

Boris je rekao: “Gle, mi smo za. Ali ajmo napraviti ne jedan album. Niti dvostruki. Ajmo napraviti seriju od osam vinila i sukcesivno ih izdavati kroz, otprilike, godinu i pol dana.”

Iskreno, ostao sam bez teksta.

Ali, kao neki diskofil - i, želim naglasiti, nemam nikakav otpor prema domaćim stvarima, dapače želim ih promovirati, puštati i pokazati kako i naša scena ima i izvanredne i često zapostavljene autore, izvođače, producente i remiksere - objeručke sam prihvatio izazov.

Anđelko Preradović je bio i ostao idealan partner u zločinu od strane diskografa. Prvo smo od više stotina snimaka napravili nekoliko krugova selekcije i onda ih išli razvrstavati prema izdanjima. Igrali smo se kao djeca. Pazili smo da se izvođači ne ponavljaju na pojedinom vinilu. Da imamo ravnotežu starih, provjerenih snimaka ali i da promoviramo nova imena. I da, naravno, sve stane u 20 minuta po jednoj strani vinila.

Borisova ideja je bila da ih imenujemo od 08 do 01 dakle, brojeći ih unatrag. Tako je prvi vinil izašao pod nazivom “AQ Total Vinyl 08”.

(Max Juričić s prvim izdanjem “AQ Total Vinyl 08”)

Nedavno su u dućane, kao i na Discogs online platformu uvršteni već četvrti i peti.

I do sada su, sve zajedno, urezane čak 42 snimke. Među njima su i brojni hitovi na koje sam i mislio kad sam predložio dvostruki vinil pa tako sada, sa gramofona, mogu zasvirati i Songkillersi, Jinxi, Mayalesi, Cubismo, Nina Badrić, Bastardzi, Šo!Mazgoon, ali i, primjerice, remiksirani Oliver Dragojević.

No, tu su i nove uzdanice poput odličnih Detoura, Mangroovea, Borisa Štoka, Maje Posavec, Sare Renar, Ljetnog kina, Libra.

Uvrstili smo i duet Gabi Novak i Maje Vučić. Kao i već pomalo zaboravljene Francisku Fis, Leut Magnetic ili Yoghurt.

Iskreno, jako mi je drago uvrštavanje, po meni nedovoljno poznatih pravih malih dragulja kao što su “Ti ja i muzika” Zvonimira Duspera Dusa s Kristijanom Beluhanom ili predivnih snimaka na kojima je sudjelovao danas, na žalost pokojni, Vlada Divjan: “Najlepša” sa Ljetnim kinom i “Mama Bonita (Devojko mala)” s Cubismom.

O tome kako doživljavam odnos s vinilnim zapisima, ostavio sam na aktualnoj objavljenoj ploči:

“‘Vaše tijelo nije hram nego zabavni park’ je jedna od najčešće citiranih izjava proslavljenog chefa i publiciste Anthonya Bourdaina. Svima nam je potrebna barem povremena vožnja rollercoasterom. Možda i poniranje bungee jumpingom ili let balonom. Postoji i cijela grana ‘iskustvene ekonomije’ zasnovana na monetizaciji doživljaja izvan rutine, svakodnevnice, sigurnosti i predvidivosti. Ljubitelji vinilnog zvuka, a posebice old school vinilni DJ-evi, taj osjećaj dobiju puštajući muziku iz brazda vinila. Vinili su strast i ljepota koju mjerni instrumenti ne prepoznaju. Nema tu puno pameti. Još manje profita i zarade. Vinili su samo emocije. Kombinacija patnji, strepnji, muke na putu ka veselju i radosti. Vinilni zvuk ima toplinu i dubinu koja izmiče pravilima dobre laboratorijske prakse digitalnog snimanja i reprodukcije. Vinili su teški i nespretni. Hiperosjetljivi. Baš kao i život. Puštati glazbu s vinila, barem u posebnim prilikama i u za to primjerenim uvjetima, donosi, onima koji to biraju, zadovoljstvo poput posjete zabavnom parku. Ili tako osjećate ili to ne razumijete. I to je jedna od ljepota različitosti i potrebe međusobnog poštivanja.”

Za daljnje čitanje preporučamo i prethodne kolumne Ozrena Kanceljaka:
Breakout: Bootsy Collins
Breakout: Earth, Wind & Fire
Breakout: Marcus Miller

Next Page
Loading...
Loading...