Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Aphex Twin lansirao aplikaciju u stilu Shazama, 'Samplebrain'

Besplatnu aplikaciju, napravljena s Daveom Griffithsom, prvi je put osmislio prije više od dva desetljeća

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 27 September 2022
Aphex Twin lansirao aplikaciju u stilu Shazama, 'Samplebrain'

Aphex Twin i Dave Griffiths udružili su se kako bi stvorili “aplikaciju za prepoznavanje samplova” za koju kažu da će se temeljiti na konceptu Shazama. Aphex Twin - AKA Richard D. James - prvi ju je put osmislio još početkom 2000-ih, no s vremenom je angažirao glazbenika i inženjera Davea Griffithsa da mu pomogne u razvoju onoga što je postalo Samplebrain, potpuno nova besplatna aplikacija.

Richard je detaljnije objasnio ideju putem novog posta na blogu na Lanner Chronicleu, mjestu “posvećenom očuvanju/prikupljanju informacija” iz Aphex Twina. Dave je pak otkrio kako je sve krenulo: “Richard je spomenuo ideju koju je imao o nečemu poput divovskog mozga u koji možete unijeti samplove. Ako ste mu dali dovoljno, moći će uzeti sve prave beatove da ponovno stvori novi zvuk kojim ste ga nahranili. Malo smo razgovarali o tome, sjećam se da sam ga pitao da je sigurno nešto takvo već učinjeno, a on je rekao: 'pa vjerojatno, ali ne baš ovako'.” Nakon nekoliko skica i prototipova, par je proveo zapise kroz novi softver kako bi vidjeli kako ih “interpretira korištenjem različitih nasumičnih instrumenata i zvukova”. Richard je dalje objasnio da je ideja došla nakon pojave MP3-a i lansiranja Shazama 2002., što ih je potaknulo da konceptualiziraju novu aplikaciju za otkrivanje glazbe na nove načine.

“Počeo sam razmišljati: 'hmm, sva ova glazba koja stoji tamo, možda se može koristiti za nešto drugo osim samo za sviranje ili DJ-ing (bok Atomixmp3 i rudimentarne max/msp patcheve)', kaže Richard. “Prvo sam kontaktirao osnivače Shazama kako bismo razgovarali o daljnjoj kreativnoj upotrebi njihove genijalne ideje, ali oni su bili zauzeti izradom automatskog DJ programa. I dalje mislim da bi Shazam mogao biti prenamijenjen za nešto nevjerojatno, ali u međuvremenu imamo Samplebrain.”

Richard je dalje objasnio da s nekoliko slidera “možete zapravo ponovno napraviti bilo što iz samo jedne izvorne datoteke, tako da su sve opcije tu da se s njima možete igrati”. Uz to je zaključio: “Otkako sam financirao ovaj projekt, činilo mi se da sam našao vrlo malo vremena da ga pravilno istražim i sada je došlo vrijeme da se i vi pozabavite time.”

Provjerite Samplebrain OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...